Naše babice so tako pripravljale praženo kislo zelje, recept pa navdušuje še danes.
Kislo zelje je izjemno zdravo živilo, ki predstavlja odličen vir vitaminov C, A, B1, B2, B3, B6, B12, K in E. Prav tako je polno pomembnih mineralov, kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij in železo. Dodatno je kislo zelje odličen vir vlaknin, proces kisanja pa ustvarja tudi koristne bakterije, ki še dodatno pripomorejo k zdravju črevesja.
Ne spreglejte:
- Ta poceni sadež naj postane vaš najboljši prijatelj: topi kilograme ter rešuje prebavo in srce
- "Sarkopenija ni nekaj, kar doleti samo 'starčke', temveč se prične že po 30. letu starosti"
Danes poznamo nešteto receptov s kislim zeljem, a na enega od njih so prisegale že naše babice. Gre za zapečeno kislo zelje, ki navdušuje z odličnim okusom, super pa se obnese v kombinaciji s kuhanim ali pire krompirjem.
Sestavine:
- 500 g kislega zelja
- 200 ml olja
- 1 čebula
- 300 g svežega mesa po izbiri
- 200 g suhega mesa (klobase, vratovina)
- Poper, česen v prahu
- Lovorjev list
Priprava:
- Kislo zelje prelijte z litrom vode in pustite stati 30 minut, nato ga dobro odcedite.
- Medtem, ko se zelje namaka, sesekljajte čebulo in jo prepražite na olju v globoki posodi. Nato dodatje na kocke narezano sveže meso, prilijte vodo in pustite, da se meso dobro skuha.
- Kuhanemu mesu dodajte odcejeno kislo zelje in začimbe. Prilijte približno 1 liter vode, pokrijte posodo in kuhajte na nizkem ognju, dokler voda skoraj povsem ne izpari.
- Ko voda izhlapi, prilijte malo olja in nadaljujte s praženjem zelja še približno 10 minut. Dodajte nasekljano suho slanino in pražite, dokler jed ne dobi lepo zlato-rumene barve.
- Jed lahko postrežete kot prilogo ali kot glavno jed.
Dober tek!