Prva pomoč pri kuharskih spodrsljajih

26. 1. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Prva pomoč pri kuharskih spodrsljajih (foto: profimedia)
profimedia

Preslano ali preveč pekoče – Lisa razkriva nekaj namigov, s katerimi boste še lahko rešili jed.

Zgodi se lahko prav vsakemu kuharju – meso je žilavo, juha preslana. Toda zapomnite si – nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Kuharske spodrsljaje lahko namreč po pravilu vedno rešite z nekaj manjšimi triki. Lisa vam jih izdaja.

Počene hrenovke

Najbolje, da jih takoj vzamete iz vode. Nato jih ohladite, zrežite na koleščka ter skupaj s čebulo in kislimi kumaricami pripravite slastno solato.

Razkuhan krompir

Pomaga le eno: krompirjev pire!

Preveč soli

Če je juha preslana, olupite dva krompirja in ju zrežite na rezine. Te 10 minut kuhajte v juhi in jih po koncu kuhanja odstranite. Krompir bo absorbiral odvečno sol. Pri preslani zelenjavi pomaga malce sladkorja ali medu. Preslano pečenko premažite z malce medu.

Preveč sladko

Sladice razsladite s skuto ali jogurtom. Sladkost nevtralizirata tudi limonin sok ali nekaj kapljic jabolčnega kisa.

Kolač noče iz pekača

Pekač obrnite in nanj za nekaj minut položite mokro in hladno kuhinjsko krpo. Odlomljene koščke zlepite s čokoladnim prelivom ali pa z nutelo.

Neuspele omake

Pomaga: Če je omaka premastna, v kuhinjsko krpo zavijte nekaj kock ledu in jih podržite v omaki. Maščoba se bo zaradi mraza strdila in se prilepila na tkanino. Če je omaka preredka, v njej 10 minut kuhajte kruh brez skorje.

Dodaten namig: Če je omake premalo, jih dodajte še smetano ali mleko.

Zažgana jed

Pomaga: Čim manj mešajte, nezažgani del jedi pa prenesite v nov lonec ali ponev. Rešenemu rižu dodajte belo vino in ga še enkrat zavrite.

Dodaten namig: Grenak okus lahko popravite z limono.

Preveč suho

Pomaga: Presuho meso zrežite na rezine in jih pokuhajte v omaki. Zadnja rešitev: meso zmeljite in ga ponudite kot bolonjsko omako.

Dodaten namig: Pečenka je gotova, gostov pa še nekaj časa ne bo – pečenka lahko približno 1 uro še počaka v pečici, ki je segreta na 85 stopinj.

Uvela solata

Pomaga: Hladna vodna kopel dela čudeže! Zarežite v stržen solatne glave in solato za približno 15 minut potopite v hladno vodo. Hladna voda poskrbi tudi za čvrstost paradižnikov, ki se tako lepše režejo.

Dodaten namig: Motovilec si opomore v mlačni vodi.

Razpadla riba

Pomaga: Ribo, ki razpade med pečenjem, razdelite na koščke in jih ponudite skupaj z omako.

Dodaten namig: V maščobo, na kateri pečete ribo, denite malce soli in limoninega soka – tako boste preprečili, da bi riba ob obračanju prehitro razpadla.

Preveč pekoče

Pomaga: Mleko, jogurt ali kisla smetana ublažijo ostrino. Enako tudi sveže iztisnjen limonin sok ali juha.

Dodaten namig: Pekoč občutek na jeziku bi popustil, če na hitro ugriznete v banano.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek