Rabarbarin sok z meto in limeto

8. 5. 2012
Deli
Rabarbarin sok z meto in limeto (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

V tem času je rabarbara najboljša, zato si jo privoščite v okusnih sladicah ali pripravite osvežilen rabarbarin sok.

Sezona rabarbare traja še do konca junija, potem pa se v steblih povečuje količina oksalne kisline, ki lahko okvari ledvice. Rabarbarina stebla tudi sicer vsebujejo oksalno kislino, vendar v dovoljenih količinah. Kljub temu jo odsvetujemo ljudem z okvarjenimi sečili.

Velike količine oksalne kisline vsebujejo tudi listi, zato se jih v kulinariki ne uporablja.

Rabarbarina stebla vsebujejo veliko vitaminov A, B in C, pa tudi folno kislino, kalij, kalcij, magnezij in mangan. Vsebujejo tudi jabolčno kislino, ki deluje rahlo odvajalno in je odličen vir vlaknin.

Iz rabarbare pripravljamo slastne želeje, pecivo, sladice, čatnije in sokove. Nekaterim se zdi prekisla, drugim je všeč zaradi osvežujoče arome.

Najbolj kisla je zelenostebelna rabarbara, ki ima zelenkasto meso. Rdeča stebla z zelenim mesom so nekoliko grenka, najboljša pa so tista z rdečim mesom, ki imajo blago kislino in aromo, ki spominja na maline.

Pred uporabo liste odstranimo, stebla olupimo in poljubno narežemo na koščke. Stebla hranimo zavita v vlažen prtič v hladilniku v predalu za zelenjavo.

Rabarbarin sok z meto in limeto

Priprava:

1 kg rabarbare oplaknite, olupite in narežite na koščke. Stresite jih v lonec, dodajte 500 g sladkorja (oziroma po okusu) in prelijte s 3 l vode. Kompot zavrite in kuhajte 5 minut. Lonec odstavite in kompot pustite stati približno 30 minut.

Kompot precedite in sok postrezite v kozarcih z ledom, rezinami limete in lističi mete.