Recept: mini jabolčna pita v lončku

28. 8. 2020
Deli
Recept: mini jabolčna pita v lončku (foto: unsplash)
unsplash

Kadar si zaželite le košček pite in ne celega pekača, ali želite gostom postreči nekaj posebnega, pripravite pito v skodelici. 

Dobra jabolčna pita nikoli ne razočara, postrežete pa jo lahko kot poletno ali jesensko sladico. Tokrat kar v skodelici. 

Zanimivost: Jabolka imajo kar nekaj dobrih lastnosti, med drugim preprečujejo nastanek žolčnih kamnov, zmanjšajo tveganje za diabetes, ščitijo pred degenerativnimi motnjami in naravno čistijo zobe. Kako in zakaj pa preberite tukaj:

Sedaj pa k receptu. Za 6 mini pit v skodelici potrebujete: 

Nadev:

  • 4 žlice neslanega masla
  • 2 veliki jabolki
  • 1/2 skodelice medu
  • 3 žlice večnamenske moke
  • 2 čajni žlici cimeta
  • ščep ingverja
  • ščep vanilijevega ekstrakta

Ostale sestavine: 

  • 2 zavitka kupljenega ali doma narejenega testa za pito
  • 1 jajce
  • 1 žlica vode
  • po želji: mleti sladkor

Če bo testo za pito domače, najprej pripravite testo in ga postavite na stran. Potem se lotite nadeva, pred tem pa pečico segrejte na 200 stopinj. V večji ponvi na srednji vročini stopite maslo in mu dodajte jabolka. Po petih minutah dodajte med, moko, cimet, ingver in vanilijo. Mešajte še dve minuti, potem odstranite z ognja, da se nadev ohladi. 

Na pomokani površini razvaljajte testo in iz njega izrežite 6 krogov s premerom 7 cm in 6 krogov s premerom 5 cm (skupno 12 krogov). Najprej vzemite večje kroge in jih dajte v skodelice, tako da bo prekrita celotna skodelica vključno z dnom. Pazite, da na dnu ne naredite luknje v testo, odvečno maso, ki gleda čez rob, pa odrežite z nožem. 

V obložene skodelice dajte ohlajen nadev, tako da bo skodelica polna do polovice. Prekrijte skodelice z manjšimi krogi, robove testa pa pritisnite ob rob skodelice. 

Vse skupaj dajte na stran za 10 minut. Medtem stepite jajce in mu dodajte 1 žlico vode. S čopičem za peko premažite pite, nazadnje pa z nožem urežite majhne odprtine v sredino pit. 

Skodelice dajte na pladenj in v pečico za 20 ali 25 minut, da bodo zlatorjave barve. Pred serviranjem jih hladite vsaj 10 minut. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord