Rikotina pita s šalotkami

Rikotina pita s šalotkami (foto: stockfood photo) stockfood photo
19. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Nekoliko drugačna različica tradicionalne čebulne pite, primerna tudi za vegetarijance

Za 12 kosov potrebujete

Za testo:

  • 250 g moke
  • sol
  • 150 g masla
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici belega vinskega kisa

Za oblogo:

  • 200 g šalotk
  • 1 strok česna
  • po pol šopka majarona in timijana
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 300 g suhih stročnic
  • 4 jajca
  • 500 g rikote
  • sol
  • poper 
  • mlet čili
  • 1 beljak

Priprava

Na hitro pregnetite moko, 1 ščepec soli, kocke masla, rumenjak in kis. Krhko testo zavijte v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Olupite šalotke in česen. Šalotke po dolgem prepolovite ali zrežite na četrtine, česen pa sesekljajte. Zelišča oplaknite, potrgajte lističe in jih drobno sesekljajte. Šalotke in česen stekleno popražite na olju. Ponev odstavite in mešanici primešajte še zelišča. Počakajte, da se mešanica ohladi.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo razvaljajte. Namastite model za pite (premera 26 cm) in ga obložite s testom. Oblikujte približno 3 cm visok rob. Testo večkrat prebodite z vilicami. Nanj položite papir za peko in ga obtežite s suhimi stročnicami. Pecite ga 20 minut.

En rumenjak ločite od beljaka. Zmešajte rumenjak, 3 jajca in rikoto. Primešajte še mešanico šalotk in jo začinite. Iz 2 beljakov stepite trd sneg in ga primešajte. S testa odstranite stročnice in papir ter po njem razporedite rikotino maso. Pito pecite 30 do 35 minut in jo po želji še okrasite.

Čas priprave: 1 ura in 55 minut + hlajenje 30 minut.

Na kos: približno 360 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 17 g.