S TEM preprostim trikom poskrbite, da vas pasulj ne bo napihnil! (Dodajte mu le eno začimbo)

16. 7. 2023
Deli

Ne izogibajte se fižola zgolj zato, ker napihne in povzroča neprijetnosti zaradi nastajanja plinov v telesu. Za to obstaja nekaj trikov.

Številni prehranski strokovnjaki se strinjajo, da bi stročnice zaradi njihove ugodne hranilne vrednosti morali obvezno večkrat dodajati v prehrano. Med najbolj znane in najbolj priljubljene stročnice pa zagotovo sodi fižol.

Fižol je odličen vir beljakovin, vitaminov B, folne kisline in vlaknin, ki znižujejo holesterol. Uživa ga lahko vsak, saj ne vsebuje glutena, obenem pa je odlično beljakovinsko živilo tudi za tiste, ki ne uživajo mesa.

Ne glede na to, ali si želite v prehrano vnesti več beljakovin, ali si želite izgubiti kakšen odvečni kilogram, ali pa si preprosto želite svojemu telesu zagotoviti hranljiv obrok, je pasulj odlična izbira.

Slednji ima malo kalorij in maščob, obenem pa telo oskrbi z beljakovinami, vlakninami, antioksidanti in pomembnimi minerali.

Profimedia

Marsikdo pa se bo pred pripravo fižola ustavil, saj ve, da napihne in povzroča morebitne neprijetnosti zaradi nastajanja plinov v telesu. A tudi za to obstaja nekaj trikov, ki so jih pred kratkim razkrili na portalu Metropolitan.

Kako pripraviti pasulj, ki ne napihne?

Mnogim je dobro znano, da fižol manj nabrekne, če pred kuhanjem vsaj nekaj ur stoji v vodi. Po triku iz babičine kuhinje je fižol dobro namočiti dan prej in ga čez noč pustiti v vodi.

Poleg namakanja v vodi, da fižol ne nabrekne, pri kuhanju dajte v vodo lovorov list, kumino, majaron, timijan ali ingver, ki s svojimi lastnostmi preprečujejo kasnejše nastajanje plinov v telesu.

Rahlo kuhan fižol povzroča več plinov. Če želite to preprečiti, obvezno operite fižol (tudi tistega iz pločevinke) in ga dlje časa kuhajte na majhnem ognju, ne na močnem.

Profimedia

S pranjem in namakanjem fižol izgubi sladkorje, ki med drugim vplivajo na vetrove in napihnjenost želodca, poroča srbski portal Krstarica. Izkušeni kuharji svetujejo, da je fižol dobro kuhan šele, ko je trikrat prekuhan.

S temi preprostimi triki se boste izognili napihnjenosti, obenem pa bo pasulj ohranil dober okus in hranila, ki bodo blagodejno delovala na vaše telo.

Preberite več na Metropolitan.si

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek