Sadni jogurt - kako zdrav je v resnici?

Sadni jogurt - kako zdrav je v resnici? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2014

Verjetno ne bi nikoli pomislili, da je v lončku jagodnega jogurta manj kot ena jagoda?

Da je to res, so preverili na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so pod drobnogled vzeli kar 26 različnih sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev.

Preverjali so količino sladkorja ter preostalih sestavin, zaradi katerih je jogurt v ustih tako bogat in sadno aromatičnega okusa.

Kaj se 'skriva' v lončku sadnega jogurta?

  • Predvsem zelo malo sadja.

Lična embalaža sicer obljublja jogurt, bogato obložen s sadjem, pogled na podatke na embalaži pa pokaže drugačno sliko. V 180 g lončku je lahko ena sama manjša jagoda!

Pogosto pa informacije o količini sadja sploh ni mogoče razbrati, saj je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, drugje kot odstotek sadnega pripravka. V slednjem pa ni zgolj sadje, ampak tudi druge sestavine, kot na primer sladkor, škrob, barvila, arome, zgoščen sadni sok... poudarjajo na ZPS.

Kot primer navajajo vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 % sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35 %, s preprostim izračunom pa lahko hitro ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 % sadja.

"In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod, ali eno samo manjšo jagodo,« poudarja dr. Pajk Žontarjeva iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  • Zagotovo pa proizvajalci ne skoparijo s sladkorjem.

Nekateri sadni jogurti lahko vsebujejo do trikrat več sladkorja od navadnih, kar pomeni, da lahko vsebujejo tudi do 7 kock sladkorja (oz. od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih, navadni jogurt vsebuje od 3 do 5 g/100 g).

Kaj to pomeni za potrošnika?

Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka in ker so embalažne enote večje od 100 g, s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja – od 15,9 do 35,5 g, kar pomeni približno 3 do 7 kock sladkorja!

Z enim jogurtom tako otrok ali odrasel, ki ni aktiven, in za katerega (poenostavljeno) velja dnevna energijska potreba 1.500 kcal, zaužije kar polovico ali celo več 'še varne' dnevne količine sladkorja.

Bogat in aromatičnega okusa

Nekaj krivde pa leži tudi na nas, potrošnikih.

Da bi ustregli zahtevam potrošnikov, ki se izogibajo sadnih jogurtov milejših okusov, svetlih barv, jogurtov, ki ne dišijo izrazito po sadju in tistih, ki ne dajo kremastega občutka, proizvajalci dodajajo vse več aditivov, barvil, arom, sredstva za zgostitev, škroba, trije izmed vzorcev so vsebovali tudi konzervanse.

Pripravite si slasten domač jogurt

Recept boste našli na povezavi Recept: Domači jogurt.

Vir: ZPS - Ponekod sadja le za vzorec, v nekaterih kar 7 kock sladkorja