Sijajna novica: Zakaj bi pozimi morali jesti več čokolade? (+ Recept za hitro čokoladno torto)

Sijajna novica: Zakaj bi pozimi morali jesti več čokolade? (+ Recept za hitro čokoladno torto) (foto: Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash) Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash
10. 12. 2019

Ko si damo v usta košček čokolade, najprej začutimo nežno topljenje, potem pa pride sladek (ali pa trpek) okus. In na koncu se po celem telesu razširi čudovit blagodejni občutek.

Samo dobro iz zrna

Toda, previdno! Kakav je že lahko naravnost čudovit, vendar pa vsebuje tudi veliko kilojoulov. 100 g kakava ima do 1,464 kJ – odvisno, koliko sladkorja je dodanega. V industrijskih izdelkih ga je običajno zelo veliko.

Če pretiravate, boste dokaj hitro izničili pozitivne lastnosti kakava. In zrno, ki ima dejansko trpek okus in se pri srednjeameriških ljudstvih uživa kot trpek napitek, jih ima kar nekaj. Kakav vsebuje serotonin in dopamin – dva hormona, ki poskrbita za našo dobro razpoloženje. Blažita lahko depresije in slabo razpoloženje, kar še posebej prav pride v teh sivih dneh. In tudi pri ljubezenskih skrbeh košček čokolade zelo pomaga.

Vitamin D v najlepši obliki

Raziskovalci so poleg tega zdaj ugotovili, da vsebuje kakav tudi D vitamin. Do zdaj so predvidevali, da ta sončni vitamin najdemo le v živalskih izdelkih ali gobah.

Znanstveniki instituta Max Rubner iz Karlsruheja in univerze Martin Luther iz Halle-Wittenberga so v čokoladi odkrili vir, ki je bil prej spregledan. Kakav sicer ne more sam ustvarjati D vitamina. Ker pa zrna med sušenjem večinoma ležijo na soncu, se tvori D2 vitamin in ta preide tudi v čokolado in kakav za pitje. Tega vitamina je zelo veliko v izdelkih z visoko vsebnostjo kakava.

Malce slabša novica: še vedno pa ga ni toliko, da bi s čokolado pokrili naše dnevne potrebe. V tem primeru bi morali pojesti najmanj pet tablic čokolade dnevno. To pa spet ne bi bilo ravno najboljše za našo telesno težo.

Recept: Hitra čokoladna torta

Za 12 kosov potrebujete:

  • 250 g masla
  • 1 pločevinko (397 g) slajenega kondenziranega mleka
  • 50 ml ruma (po želji)
  • 10 g okroglih oblatov (za napolitanke)
  • 60 g temne čokoladne kuverture
  • 50 g praženih lešnikov
  • 50 g čokoladnih ostružkov
  • maline

Zmehčano maslo gladko stepite s kondenziranim mlekom. Dodajte rum in vse skupaj stepite.

S kremo zlepite vse plasti oblatov, z njo pa premažite tudi stranice in vrh torte. Torto nato za nekaj ur postavite v hladilnik, da se strdi.

Čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo in jo prelijte po torti. Preden se popolna shladi, stranice torte okrasite s sesekljanimi praženimi lešniki. Torto okrasite še s čokoladnimi ostružki in malinami. Pred serviranjem jo lahko potresete s sladkorjem v prahu.

Preberite še: 4 napake pri kuhanju testenin. ali 7 najbolj pametnih pasem psov.