Sladke žemljice z vaniljino omako

8. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Sladke žemljice z vaniljino omako (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Slasten desert

Za 12 kosov potrebujete

  • 500 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 70 g sladkorja
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 1 žlička soli
  • 80 g zmehčanega masla
  • 200 g tekočega medu
  • 50 g smetane
  • 200 g sesekljanih oreščkov

Priprava

Moko stresite v skledo. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo stresite kvas in dodajte 1 žličko sladkorja, 100 ml mleka in malce moke z roba kupčka. Posodo pokrijte in pustite, da mešanica na toplem vzhaja 15 minut. Dodajte preostalo mleko, sladkor, sol in maslo ter zgnetite testo. V pokriti posodi naj na toplem vzhaja približno 45 minut.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Med pustite lahno vreti približno 7 minut. Posnemite peno. Primešajte smetano in jo kuhajte 2 do 3 minute. Medeno karamelo prelijte v namaščen tortni model (premera 28 cm). Potresite z oreški.

Testo pregnetite in ga zvijte v zvitek. Zrežite ga na približno 12 kosov. Oblikujte jih v kroglice in porazdelite po pekaču. Pecite jih približno 35 minut. Po peki naj se pecivo malo ohladi, nato pa ga prevrnite iz modla.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + vzhajanje testa 1 ura.

Na kos: približno 270 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek