Nutelo, ki je narejena iz zmletih lešnikov, kakava in mleka, so razvili v Italiji med drugo svetovno vojno, da bi iz skopih zalog dobili več čokolade. Preplet mlečne čokolade in lešnikov najdemo tudi v gianduji, čokoladni kremi z lešniki, ki so jo v 19. stoletju ustvarili v Torinu in je prednica nutele.
Sestavine za 2 skodelici
- 2 žlici masla
- 50 g nutele
- 1 jajce velikosti L
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 3 žlice sladkorja
- 6 žlic moke z dodanim sredstvom za vzhajanje
- ščepec soli
- po želji 40 g nasekljanih lešnikov, po želji praženih
Priprava
V veliki skodelici zmešamo maslo in nutelo. 20–30 sekund ju segrevamo v mikrovalovni pečici, da se raztopita.
Z vilicami primešamo najprej jajce, nato pa mleko, vaniljev izvleček in sladkor. Dodamo moko in sol. Zmešamo, da dobimo gladko testo. Vmešamo nasekljane lešnike.
Testo razdelimo v dve skodelici. Vsako posebej damo v mikrovalovno pečico za minuto in pol do dve minuti in pol, da testo naraste in postane čvrsto.
Predlogi za okrasitev: stepena smetana, nutela, krema iz penic, ganaš z mlečno čokolado, karamelna omaka, sladkor v prahu, nasekljani lešniki ali sveže maline.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?