Slivov praženec

11. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Slivov praženec

Nebeško lahek in slasten.

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g sliv
  • 230 g sladkorja
  • 1 cimetovo paličico
  • 1 zvezdnati janež
  • 150 ml suhega rdečega vina (ali soka)
  • 50 g rozin
  • po želji 60 ml ruma
  • 3 jajca
  • 1 žlico vaniljevega sladkorja
  • 400 g skute
  • 100 g zdroba
  • 4 žlice mleka
  • 50 g masla

Priprava

Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice ter jih nato po želji zrežite še na krhlje. Dodajte jim 150 g sladkorja, začimbe in rdeče vino (ali sok) in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Po koncu kuhanja ohladite.

Rozine namočite v rumu. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto stepite z 80 g sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Dodajte skuto, zdrob in mleko. Rozine odcedite, jih primešajte, nato pa naj testo počiva približno 20 minut. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte testu.

V ponvi segrejte polovico masla, vanjo zlijte polovico testa, ga pogladite in zlato rumeno zapecite. Obrnite in ga natrgajte na kose. Enako storite tudi z drugo polovico testa. Po želji potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s kuhanimi slivami.

Čas priprave: približno 70 minut.

Na osebo: približno 730 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 104 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek