Šparglji (na tri načine) v rižoti

Šparglji (na tri načine) v rižoti (foto: Osebni arhiv | Tolsta nutrija) Osebni arhiv | Tolsta nutrija
2. 5. 2015 Vir: Lisa

Pomlad prinaša zanimivo svežo zelenjavo, med katero se uvrščajo tudi šparglji. Danes jih pripravljamo z rižem.

Sestavine:
  • šparglji 
  • riž arborio
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna 
  • vino 
  • oljčno olje
  • maslo 
  • sol in poper
  • šop peteršilja
  • jušna osnova
  • žlica parmezana 
  • prepeličje jajce
Priprava:

Najprej na malo oljčnega olja in masla prepražimo žlico zrezane čebule in dva stroka česna, nato dodamo grobo narezane spodnje tretjine špargljev, solimo, polijemo s toliko vode, da prekrije šparglje, in pokuhamo. Dodamo šop peteršilja in vse skupaj zmiksamo v ne preveč fino zmes.

Rižoto skuhamo kot običajno. Prepražimo na olju drobno sesekljano čebulo, dodamo riž arborio, počakamo, da postekleni, zalijemo z vinom (da prekrije riž) in vztrajno mešamo. Solimo in popramo. Ko tekočina izpari, postopoma zalivamo z vročo jušno osnovo in pri tem ves čas vztrajno mešamo.

Na tanke lističe pod kotom narežemo malo več kot drugo tretjino špargljev. Vrhove prihranimo za dekoracijo. Ko je riž skoraj kuhan, namesto naslednje porcije juhe zalijemo s špargljevim miksom in nato vanj vmešamo še narezane šparglje, eno žlico parmezana in pol žlice masla ter dosolimo, če je treba.

Ko je rižota skuhana, jo potresemo še s prepolovljenimi vrhovi špargljev in v servirano porcijo stremo po eno prepeličje jajce.

Recept je prispevala Sabina Penšek – avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija; za revijo Lisa