Štiri hitro pripravljene jedi iz špargljev (+ recept: fritata z beluši)

Štiri hitro pripravljene jedi iz špargljev (+ recept: fritata z beluši) (foto: profimedia) profimedia
4. 4. 2020

Šparglji ali beluši, ki so znani kot znanilci pomladi, so zdaj sveži in poceni. Privoščite si jih! Bogati so z vitamini in minerali ter folno kislino, slovijo pa tudi kot naravni čistilci telesa. Privoščite si jih lahko na različne načine, zbrali pa smo nekaj okusnih idej, ki vas bodo zagotovo prepričale.

V smoothieju

profimedia

Špagljev smoothie vas bo zagotovo navdušil, če si le dovolite nekoliko eksperimentiranja. Kombinirate ga lahko z regratom, melono, kumaro, banano, jabolkom ali kakšnim drugim sadjem. Po potrebi osladite z medom ali javorjevim sirupom.

V omleti

profimedia

Zagotovo eden izmed najbolj klasičnih načinov uživanja špargljev. Do mehkega prepražite šalotko in šparglje, dodate lahko še rukolo ali mlado špinačo. Za piko na i priporočamo še kakšen sir, na primer grana padano ali parmezan.

V kremni juhi

profimedia

Kljub pomladi je kakšen dan še vedno hladnejši in prija juha. Šparglji se dobro razumejo z ostalo spomladansko zelenjavo kot sta šalotka in mlada špinača. Dodajte še česen, zelenjavno jušno osnovo, maslo in začimbe ter uživajte v okusni juhi.

Na žaru

Poleg obveznega mesa si radi privoščimo tudi zelenjavo in šparglji so odlični tudi popečeni na žaru. Ne potrebujejo prav veliko – olivno olje, sol in poper, pecite pa jih tako dolgo, da bodo prijetno mehki. Poleg špargljevih jedi si privoščite sauvignon iz kakšne slovenske vinske kleti.

Recept: Fritata z beluši in kozjim sirom

profimedia

 

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g zelenih belušev
  • sol
  • 500 g krompirja
  • 6 jajc
  • 240 ml smetane
  • 50 ml olivnega olja
  • 120 g drobno nastrganega parmezana
  • 1 žlička sveže mletega popra
  • 110 g svežega kozjega sira

Priprava:  

Belušem odrežite olesenele dele, stebla prerežite na pol in jih minuto do dve kuhajte v vreli slani vodi. Nato jih stresite v cedilo in jih ohladite pod tekočo vodo. Vodo, v kateri ste skuhali beluše, ponovno zavrite. Vanjo stresite osmine ostrganega krompirja in jih skuhajte do polovice.

Jajca zmešajte s smetano in soljo in jih popecite na majhni količini olja. Nato jih stresite v skledo, dodajte parmezan, poper, zdrobljen sir in to mešanico izmenjaje s krompirjem in beluši razvrstite v modelu za narastke.

Fritato 20 minut pecite v pečici, segreti na 185 stopinj. 

 Preberite še: Vsaka ženska lahko shujša! Izberite pravi tip hormonske diete in se ne mučite z lakoto ali 5 nasvetov, da “končno” izgubite tista 2 odvečna kilograma

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri