Ste včasih radi na kruh namazali zaseko, danes pa je ne jeste? Obžalovali boste, da tega niste vedeli

17. 2. 2024
Deli

Monica Reinagel je svetovno znana nutricionistka, ki pogosto svetuje o zdravi prehrani in razbija mite o hrani. Odkrila je, katera živila, čeprav verjamemo drugače, lahko uživamo pogosteje.

Črna kava

Uživanje "navadne" črne kave se je izkazalo za dobro, ko gre za povečanje dobrega holesterola v telesu in zmanjšanje vnetja. Kava je bogata z antioksidanti, ki ščitijo srce in celice, in če z njo ne pretiravate, je ni treba izločiti iz vsakodnevne prehrane.

Preberite še: 

Zrezek

Reinagel trdi, da je rdeče meso na slabem glasu zaradi vseh napačnih razlogov. File mignon in flambirani zrezek (trebušina) sta narezka, ki sta prehransko zelo "močna" in zato dobra za zdravje srca. Rdeče meso je dober vir beljakovin, železa, vitaminov B, cinka in drugih hranilnih snovi, vsebuje pa tudi mononenasičene maščobe, podobne tistim iz oljčnega olja, zato je njegovo uživanje priporočljivo.

Jejte sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke, eden najboljših virov kalija pa je krompir.

Jejte sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke, eden najboljših virov kalija pa je krompir.

Profimedia

Svinjska maščoba

Številne raziskave so pokazale, da ima mast 33 % manj nasičenih (»slabih«) maščob kot maslo, dvakrat več »dobrih« enkrat nenasičenih maščob in trikrat večji delež omega 3 maščobnih kislin. Čeprav nutricionistka svetuje, naj primarni vir maščobe ostane olivno olje, se ji ne zdi nič narobe, če je zaseka druga na vašem seznamu. BBC piše, da je mast odličen vir vitaminov B in mineralov.

Krompir

Če zmanjšujete količino soli, ki jo zaužijete na dan, morate povečati vnos kalija, svetujejo nutricionisti. Jejte sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke, eden najboljših virov kalija pa je krompir.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih