Ta hrana vas postara - odstranite jo iz svoje kuhinje

Ta hrana vas postara - odstranite jo iz svoje kuhinje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 1. 2023

Ste vedeli, da je tudi hrana kriva za zgodnje staranje? Preverite, ali imate kaj od tega v svoji kuhinji. 

Procesa staranja seveda ne morete ustaviti, lahko pa poskrbite, da se prvi znaki ne bodo pojavili prezgodaj, oziroma ohranite mladosten videz nekoliko dlje. Poleg gibanja veliko vlogo igra prehrana, ki vam gre lahko v prid ali pa vas postara - odvisno, katera živila izberete. 

Tokrat bomo pogledali, katera živila vas postarajo:

Margarina

Skoraj vse margarine vsebujejo trans maščobe - te dvigujejo "slab" holesterol in znižujejo ravni dobrega. Ustvarjajo vnetja v telesu, ki so povezana s srčnimi boleznimi in kapjo, vse pa vpliva na postaran videz. 

Sladke pijače

Več sladkih pijač kot spijete, hitreje se celice v tkivih starajo. Vsebujejo tudi veliko kalorij in sladkorja, več kot marsikateri sladek prigrizek, pa jih sploh ne štejete v svoj dnevni znesek kalorij. Sladkor skupaj z bakterijami iz ust ustvari kislino, ki povzroča razpadanje zob. Druge slabe posledice so še povečanje teže, visok pritisk, večje tveganje za kap in demenco. 

Vnaprej pripravljena hrana

V enem pripravljenem zamrznjenem obroku lahko zaužijete polovico dnevnega priporočenega vnosa natrija. Mejo zato zlahka prekoračite. Posledično spijete več tekočine, kot običajno in ta preplavi ledvica. Tekočina se premakne v dele telesa, kjer je manj natrija, tudi v obraz in roke. Zato ste zabuhli na pogled. 

Procesirano meso

Koliko slanine, šunke, klobas in podobnega imate v hladilniku? Ponovno premislite, preden kupite kaj iz delikatese. Da izdelki trajajo dlje, vsebujejo veliko soli in konzervansov, kar povzroča vnetja po telesu. Vnetja pa, kot smo omenili, zgodnje staranje in mnogo zdravstvenih težav. 

Ocvrta hrana

Živila so lahko zdrava, ko jih ocvrete v olju pa dobite obrok, ki vas bo na dolgi rok postaral. Zaužijete namreč proste radikale, ki škodujejo molekulam v celicah po telesu in dodajo nekaj let izgledu vaše kože. Prosti radikali se skrivajo v ocvrtem krompirčku, ki ga vzamete kot prilogo, krofih, mozzarelinih palčkah ...

Pekovski izdelki

Piškoti, tortice in druge sladice velja uživati v zmernih količinah, saj so polne trans maščob in sladkorja. Lahko pridobite nekaj kilogramov, povečate tveganje za diabetes in visok krvni pritisk ter se borite z vnetji po telesu.