Ta začimba ščiti vaše srce, preprečuje visok krvni tlak in vas ščiti pred rakom: jo že uživate?

30. 3. 2024
Deli
Ta začimba ščiti vaše srce, preprečuje visok krvni tlak in vas ščiti pred rakom: jo že uživate? (foto: Profimedia)
Profimedia

Poleg tega, da obogati okus naših jedi, je izjemno koristna za zdravje. Obvezno jo vključite v svojo prehrano!

Bazilika je izjemno priljubljena in razširjena začimba, ki skrbi za slasten okus jedi. Uporablja se v omakah, namazih, na pici, solatah, celo v sladicah. Poleg vsestranskosti in okusne arome pa bazilika koristi tudi zdravju.

Ne spreglejte:

Spoznajte blagodejne učinke bazilike

Tradicionalno se bazilika uporablja za zdravljenje prebavnih težav, kot so napihnjenost, "leno" črevesje in slab apetit, obenem pa pomirja živčni sistem in pripomore k boljšemu spancu. Pomaga lahko tudi pri težavah s sečili, pljučnih boleznih ter težavah z jetri.

Bazilika deluje antibakterijsko in antiseptično, zato se jo lahko uporablja tudi za zdravljenje vnetij (npr. vnetje ušes ali vnetje mehurja).

Hkrati ta čudežna začimba vsebuje magnezij, kalcij, vitamin K, beta-karoten in vitamine skupine B ter široko paleto antioksidantov. Slednji ščitijo celice pred prostimi radikali, zavirajo vnetne procese v telesu ter preprečujejo prezgodnje staranje.

Ravno antioksidanti v kombinaciji z beta-karotenom in magnezijem so izjemno koristni za zdravje srca in ožilja. Bazilika lahko pripomore k nižjemu krvnemu tlaku, krepi srčno mišico ter izboljšuje koncentracijo.

Antioksidanti lahko ščitijo celo pred rakavimi obolenji, snovi v baziliki pa lahko izboljšujejo tudi kognitivne funkcije in pripomorejo k boljši osredotočenosti.

V svoje jedi zato obvezno vključite tudi baziliko. V primeru, da imate kakršne koli zdravstvene težave, pa se pred tem posvetujte s strokovnjakom.

Vir: danas.rs

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord