Ta živila, ki so pogosto na vašem krožniku, so najslabša za povišan holesterol

4. 4. 2024
Deli
Ta živila, ki so pogosto na vašem krožniku, so najslabša za povišan holesterol (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imate težave s povišanim holesterolom, nikar ne uživajte teh priljubljenih živil.

Holesterol sam po sebi ni nevaren, vendar povišana koncentracija holesterola v krvi lahko privede do resnih težav. Povišan holesterol je med drugim glavni dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze, hkrati pa povečuje tudi tveganje za srčno in možgansko kap.

Povišan holesterol lahko delno preprečimo (oziroma celo znižamo) tudi s prehrano. 

Ne spreglejte:

Da bi preprečili povišan holesterol, se izogibajte naslednjim živilom:

  • Polnomastno mleko in mlečni izdelki: polnomastni mlečni izdelki so bogati z nasičenimi maščobami, kar ni dobro za holesterol LDL, imenovan tudi "slab" holesterol.
  • Rdeče meso: ker je bogato z nasičenimi maščobami, lahko rdeče meso prispeva k povišanemu holesterolu, zato se je temu živilu bolje izogibati oziroma omejiti njegovo uživanje.
  • Kože na mesu: Nasičenih maščob je veliko tudi v koži na mesu, in sicer na vseh vrstah mesa, ne glede na to ali gre za piščanca, purana, svinjino ali katero drugo meso.
  • Visoko procesirana hrana: vse več raziskav namiguje na to, da k povišanemu holesterolu najbolj pripomorejo živila, ki so močno predelana in imajo dodane nasičene maščobe.
  • Ocvrta hrana: zdaj najbrž že veste, da ocvrta hrana lahko pripomore k povišanemu holesterolu, zato se ji je priporočljivo izogibati.

Predvsem pa je pomembno, da poskrbite za celostni življenjski slog. Zagotovite si pestro, uravnoteženo prehrano, poskrbite za zadostno mero gibanja in preizkusite metode za obvladovanje stresa. Vaše telo vam bo hvaležno.

Vir: danas.rs

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek