Tako sami doma vzgojite ingver

Tako sami doma vzgojite ingver (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2022

Od azijske začimbe do svetovne lepotne zvezde – to je ingver.

Ingver se v prehranske in zdravilne namene uporablja že tisočletja.

Antioksidativne in protivnetne lastnosti ingverja lahko resnično umirijo razdražen želodec in blažijo vnetja ter bolečine.

Raziskovalci z Univerze v Georgii so denimo ugotovili, da so imele osebe, ki so uživale ingver sedem dni pred in tri dni po visoko intenzivni vadbi z utežmi, en dan po vadbi za približno 25 odstotkov manj razbolele mišice kot osebe iz placebo skupine. (To vsekakor velja testirati, kaj pravite?).  

Zdravniki ugotavljajo tudi, da lahko ingver zmanjša dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj, uničuje rakave celice in pozitivno vpliva na krvni sladkor ter krvni tlak.

Še nekaj dejstev o ingverju

Profimedia

Ingver je rizom – podzemno odebeljeno steblo – trstiki podobne cvetoče trajnice. Njegovo botanično ime je Zingiber officinale in pripada družini Zingiberaceae – sem spadata tudi kardamom in kurkuma.

Izvira iz subtropskih predelov jugovzhodne Azije. Je tudi priljubljena okrasna rastlina, saj je precej nezahtevna, dolgo cveti in daje senco.

Ta trajnica lahko zraste meter in pol visoko in ima od 15 do 30 centimetrov velike, suličaste svetleče liste. Na vrhu posebnega stebla pa so razvrščeni značilni cvetovi.

Podzemno steblo ingverja je rahlo pekoče in s prijetnim vonjem limone. Mlada stebla imajo sicer bolj blag okus, a z rastjo postajajo vse bolj vlaknasta in izrazito aromatična.

Ste ingver že kdaj poskusili vzgojiti sami?

Če želite popestriti svoj začimbni vrtiček, z vzgojo ingverja doma vsekakor velja poskusiti.

Profimedia
Svoj ingver lahko vzgojite iz svežih korenik oz. rizomov, ki jih kupite v trgovini. Najboljše je začeti spomladi.

Vzgoja ingverja po korakih:

Ko boste kupovali svež ingver, bodite pozorni na to, da ima dobro razvite brstiče na koncih prstastih izrastkov.

Nasvet: večje bo steblo, hitreje bo ingver rasel.

Ker se rizom razrašča vodoravno, poskrbite, da boste izbrali posodo večjega premera, ni pa potrebno, da je pregloboka, dovolj je 20 do 25 centimetrov globine.

Ingver potrebuje bogato in dovolj rahlo oziroma prepustno zemljo. Posaditi ga ni treba globoko, le toliko, da je dobro prekrit z zemljo. Če boste v eno posodo posadili več rizomov, poskrbite, da bo med njimi dovolj prostora – približno 20 centimetrov.

Nasvet: preden ingver posadite, ga lahko čez noč namakate v vodi sobne temperature. Tako boste aktivirali rast. Vendar pa ta postopek ni nujen.

Če so na rizomu že zeleni kalčki, poskrbite, da bodo ti obrnjeni navzgor.

Kam postaviti lonec in kako skrbeti:

Ingver je tropska rastlina, ljubi toploto in vlago, pa tudi dovolj svetlobe.

Takšno mesto mu najdite tudi v svojem stanovanju – poskrbite, da bo prejel vsaj 2 do 5 ur direktne sončne svetlobe na dan. Temperatura zemlje ne sme pasti pod 10 stopinj. Zemljo ohranjajte vlažno in ne dovolite, da bi se popolnoma izsušila.

Idealen odstotek vlage: 50-60 %.

Za to lahko poskrbite z izparilnikom. Pomaga tudi pršenje z vodo. Zemljo lahko prekrijete z lubjem, kar tudi ohranja vlago, posodo pa postavite v drug podstavek, ki ste ga napolnili s kamenjem in vodo.

Rastoče rastlinice lahko redno dognojujete s tekočim organskim gnojilom.

Če boste ingver gojili več let, ga bo potrebno spomladi obrezovati. Porezati je potrebno vse odmrle in suhe dele in stebla, ki so cvetela leto prej.

Tri težave, s katerimi se lahko srečate:
  • Porjavele konice listov: ingver potrebuje več vlage oz. več zalivanja.
  • Rumene konice listov: ingverjevo rastlinico bo potrebno dodatno 'nahraniti' z organskim gnojilom.
  • Gnitje korenin/vonj zemlje po plesni: zelo verjetno ste pretiravali z zalivanjem. In/ali pa zemlja ni dovolj prepustna.

Preverite še:

Ali pa: