To se zgodi, če vsak dan uživate pomaranče

To se zgodi, če vsak dan uživate pomaranče (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2022

Gotovo ste že slišali za pregovor, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Toda prav tako kot jabolka, imajo številne koristi za zdravje tudi pomaranče. 

Pomaranče so vir vitamina C in antioksidativnih hranil. Kaj se zgodi, če jih uživate vsak dan? 

Okrepitev imunskega sistema  

Redno uživanje pomaranč ter drugega sadja in zelenjave lahko okrepi imunsko obrambo vašega telesa. Tako kot vsi agrumi, so tudi pomaranče bogat vir antioksidativnega hranila vitamina C. Poleg tega pa tudi dober vir folata vitamina B. Tako vitamin C kot folat, pomagata zaščititi celovitost imunološke pregrade vašega telesa in podpirata delovanje več vrst imunskih celic.  

Lepša in bolj sijoča koža

Vitamin C, ki ga v pomarančah najdemo v izobilju, ima različne vloge pri ohranjanju zdrave kože. Vitamin C ima namreč ključno vlogo pri tvorbi kolagena, beljakovine, ki tvori osnovno strukturo kože. Zdrava proizvodnja kolagena je povezana z zmanjšanjem prezgodnjega staranja kože.  

Pomaranče vsebujejo tudi flavonoidno spojino, ki telesu pomaga vzdrževati ustrezno raven hialuronske kisline. Hialuronska kislina je snov, ki jo naravno proizvaja telo in pomaga ohranjati kožo elastično.  

Boljši vid

Korenje in pomaranča imata več skupnega kot le živo oranžno barvo, oba namreč koristita vidu. Isti antioksidativni flavonoidi, ki lahko pomagajo vašemu kognitivnemu zdravju in koži, lahko tudi zaščitijo vaš vid.

Raziskava iz leta 2018 v The American Journal of Nutrition je odkrila povezavo med vnosom flavonoidov in zmanjšanim tveganjem za starostno degeneracijo makule (AMD) – enega glavnih pogojev, ki vodijo do izgube vida in slepote pri ljudeh, starejših od 65 let.

Natančneje, raziskovalci so opozorili da bi uživanje ene porcije pomaranč vsak dan lahko zagotovilo ustrezne količine flavonoidov, ki znatno zmanjšajo tveganje za nastanek tega stanja za kar 60 odstotkov.  

Hidracija

Približno 50–70 odstotkov telesa je sestavljenega iz vode in hidracija je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in vsakodnevnega dobrega počutja. Tudi manjša dehidracija lahko povzroči neželene stranske učinke, kot so utrujenost, glavoboli in težave s koncentracijo. Za hidracijo ni nujno piti le vode, temveč so tudi sveže pomaranče lahko hranljiva in okusna možnost za povečanje vnosa tekočine.  

Preberite še: Skrivnost je razkrita: TO je recept za najboljši pire krompir