Jesenski zajtrk za čez noč: Kosmiči z bučo in orehi

Jesenski zajtrk za čez noč: Kosmiči z bučo in orehi (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2019

Že danes zvečer pripravite zajtrk s pridihom jeseni in zjutraj privarčujte čas, saj je vsaka jutranja minuta dragocena. Poleg tega boste dan začeli pravilno z obilnim obrokom. 

Če jesenski čas ni dovoljšen razlog, da bi v svoje jedi začeli dodajati bučo, naj vas prepričamo s temi pozitivnimi lastnostmi buče: 

  1. Olje iz bučnih semen vsebuje fitoestrogene - snov, ki lahko prepreči ali odpravi visok krvni tlak.
  2. Že z eno skodelico narezane buče dobite dvojno mero priporočljivega dnevnega vnosa vitamina A.
  3. V bučnih semenih najdete aminokislino triptofan, ki spodbudi proizvodnjo melatonina, ta pa se običajno v telesu sprošča zvečer in signalizira, da se bliža čas za spanje. 

Tudi orehi ne bodo v kosmičih le za okras, saj  vsebujejo predvsem zdrave maščobne kisline, ki vplivajo na ohranjanje motoričnih in kognitivnih sposobnosti. Orehova jedrca vsebujejo vlaknine in imajo zelo dobro prehransko sestavo. Orehi veljajo tudi za super živilo proti stresu in depresiji.

Za pripravo zajtrka potrebujete naslednje sestavine: 
  • ¼ skodelice bučnega pireja (ali več, če obožujete okus po buči)

  • ½ skodelice ovsenih kosmičev

  • 1 čajno žlico cimeta 

  • ¼ skodelice mandljevega nesladkanega mleka

  • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu

  • 1 žlico mletih orehov

V skledi zmešajte vse sestavine (za začetek dodajte samo eno žlico javorjevega sirupa), da dobite mešanico, ki vam bo ustrezala. Po okusu jo zgostite s pirejem ali orehi in razredčite z mlekom. 

Napolnite skodelico iz katere boste zjutraj jedli in po vrhu posipajte z ostankom orehov in eno žlico javorjevega sirupa. Lahko dodate še koščke temne čokolade ali kanček cimeta. 

Vse skupaj trdno zaprite in postavite v hladilnik do jutra. Če želite, lahko mešanici dodate nekaj toplega mleka ali v mikrovalovni pečici pogrejete kar cel zajtrk. Pa dober tek! 

Prispevek pripravila: A. H.