Kaj je glikemični indeks

Kaj je glikemični indeks (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2007

Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja.

To se primerja z referenčnim živilom, za katero se določi, da ima glikemični indeks 100. Običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze.

Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.

Dosedanje meritve glikemičnega indeksa živil so razkrile zanimivo in – za mnoge prehranske strokovnjake – presenetljivo dejstvo: predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je NAPAČNO!

V praksi to na primer pomeni, da ima krompir (škrob, ki ga vsebuje, je kompleksen ogljikov hidrat) več kot še enkrat višji glikemični indeks od jabolka in celo višji glikemični indeks od namiznega sladkorja. Podobno velja za beli kruh, pokovko, lubenico itd.

Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom

Uživajte predvsem hrano z nizkim glikemičnim indeksom (GI), da ostane krvni sladkor bolj ali manj enakomeren in da lakote ne boste čutili tako pogosto.

Beljakovine (ribe, meso, skuta) imajo nizek GI, zato jih, če se le da, vključite v vsak obrok. Če radi jeste sadje z visokim GI (npr. suhe dateljne, zrele banane), pojejte poleg še pest oreščkov ali kozarček navadnega jogurta, da bo raven krvnega sladkorja naraščala počasneje.