Limeta znižuje glikemični indeks hrane

Limeta znižuje glikemični indeks hrane (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 7. 2013

Limone in limete imajo podobne zdravilne učinke, po okusu pa se precej razlikujejo. Limetin sok znižuje glikemični indeks hrane tudi za 30 odstotkov, znižuje holesterol in sladkor v krvi, nepogrešljive pa so tudi v kuhinji.

Od limon se razlikujejo po temno zeleni barvi lupine, poleg tega so bolj okrogle in manjše. Tanka zelena lupina je občutljiva in hitro postane zgubana.

Limete imajo manj kisline in več soka kot limone ter dišijo bolj aromatično. Čeprav so nekoliko manj kisle, presnih ne uživamo. Najboljše limete gojijo na Floridi in v Mehiki.

Za zdravje

Limete imajo podobne blagodejne in zdravilne učinke kot limone: osvežujejo dah, delujejo antibakterijsko, preprečujejo srčno-žilne bolezni ter znižujejo holesterol in sladkor v krvi.

Limetin oziroma limonin sok znižuje glikemični indeks hrane tudi za 30 odstotkov.

V kuhinji

Limete so pomembna sestavina v azijski, karibski in latinskoameriški kuhinji, kjer jih uporabljajo na vsakem koraku. Iz njih kuhajo tudi marmelade in jih vlagajo v sladkem sirupu ali kisu.

Sicer pa se limetina aroma odlično poda k mesu in ribam z žara, morskim sadežem, perutnini in h karijem.

Limete so idealne za osvežilne sladice in koktajle.