25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Prehrana mladostnikov

Prehrana mladih (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 3. 2011

Pred nekaj leti je Center za promocijo zdravja pri Inštitutu za varovanje zdravja izdal raziskavo in že takrat so me njihova dognanja presenetila, saj se na prvi pogled zdi, da težave z debelostjo pri nas še niso tako velike. Vendar pa je težava zelo velika in narašča. Medtem ko je bilo leta 2006 pri nas približno 26 odstotkov predebelih otrok, jih je zdaj skoraj 30. Naj bo ta članek v razmislek vsem, ki imamo moč in voljo spremeniti

Kaj so pokazali izsledki raziskave?

· 57 odstotkov fantov in deklet ne zajtrkuje. Že nekaj časa vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Če redno zajtrkujete, se zmanjša možnost, da boste z leti pridobili odvečno težo, prav tako pa se za nekaj odstotkov zmanjša možnost za srčni infarkt.

· 34 odstotkov fantov in 47 odstotkov deklet uživa sadje enkrat ali večkrat na dan, kar pomeni, da 60 odstotkov otrok ne uživa sadja vsaj enkrat na dan. Sadje je glavni vir vitaminov in vlaknin, ki so nujni za normalen razvoj otrok.

· Pri zelenjavi je podatek še bolj skrb zbujajoč, saj le 21 odstotkov fantov in 27 odstotkov deklet redno uživa zelenjavo, kar pomeni, da jih 76 odstotkov je premalo zelenjave.

· Odstotki pa kažejo malo drugače, ko so otroke spraševali, kako pogosto jedo sladkarije. Kar 25 odstotkov vsak dan uživa sladkarije in sladkane pijače.

Težave:

· Otroci in mladostniki se ne prehranjujejo pravilno.
· Tudi odrasli se ne prehranjujejo zdravo.
· Glavni povzročitelji smrti v Sloveniji so srčno-žilne bolezni – bolezni, za katere je značilno, da njihov napredek pospešujejo visok krvni tlak, povišan holesterol in sladkor v krvi ter povečana telesna teža.
· Nimamo razvitega in dovolj razvejenega preventivnega sistema za izobraževanje o prehrani.
· Realno stanje kaže, da to, kar se otroci naučijo pri urah gospodinjstva v šolah, na sistematskih pregledih … ni dovolj, da bi se prehranjevali bolj zdravo.

Rešitev:

Intenzivno, usmerjeno izobraževanje mladostnikov na področju zdrave prehrane.

V minulih letih se je pokazalo, da imata prehrana in gibanje ključno vlogo pri preventivi in nastanku kroničnih bolezni. Več informacij o zdravi prehrani vodi do večjega spoznanja o tem, kaj je dobro in kaj škodi našemu telesu. Posledično prihaja do manj kroničnih obolenj in smrti kot posledice. Oboroženi z znanjem bodo mladostniki znali izbirati zdravo hrano, ki je prav tako dobrega okusa kot tista, polna sladkorja in maščob. Z usmerjenim izobraževanjem o zdravi prehrani gradimo kulturo prehranjevanja. Znanje, ki si ga bodo mladostniki pridobili, pa bodo prenašali na poznejše generacije.

Kaj lahko naredimo za boljše prehranske navade mladih

· V dogovoru z ravnatelji se po osnovnih in srednjih šolah dogovorimo za interaktivne svetovalne delavnice o zdravi prehrani.

· Mladostnikom na zanimiv način predstavimo alternativo hitri in nezdravi prehrani.

Pokažemo jim preproste načine in trike, kako lahko z malimi spremembami v prehranjevanju ohranjajo svoje telo bolj zdravo vrsto let. Naučimo jih delati smothieje, namaze iz stročnic …, predvsem pa jih naučimo osnove kuhanja!

· Svetujemo jim glede konkretnih težav (izgubljanje teže, športna prehrana, kaj jesti za malico v šoli). Presenetljivo veliko najstnic se že v osnovni šoli ukvarja z izgubo teže. V tej dobi ste še vedno starši, najboljši vir informacij, saj vam otroci najbolj zaupajo. Nedavna raziskava je pokazala, da je družina še vseeno na vrhu vrednot med mladimi Slovenci.

· Pristopamo jim na osebni ravni, se z njimi pogovorimo, jim svetujemo in jim ponudimo rešitve, ki delujejo.

Viri: CINDI Slovenija
Inštitut za varovanje zdravja, Center za promocijo zdravja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri