Rabarbara je najboljša spomladi

19. 4. 2012

Pri rabarbari so užitna samo stebla. Najboljša so spomladi. Vsebujejo veliko kalcija, ki krepi srce, kosti in zobe, kalija, ki uravnava krvni tlak, vitamina C, ki povečuje odpornost, in folne kisline, ki jo zelo priporočajo nosečnicam.

Ker je bogata s pektinom, ki pospešuje prebavo, poleg tega pa 100 g rabarbare vsebuje le 13 kcal, je idealna za spomladansko očiščevalno prehrano.

Rožnato zelena stebla rabarbare so v tem času najbolj sočna in okusna. S svojo žlahtno kislino čudovito osvežijo pecivo in različne deserte, od kompota do sladoleda. Pred uporabo steblom odstranite liste in olesenele konce.

Debelejša oziroma starejša stebla postanejo štrenasta in jih je treba olupiti. Čvrsta in sočna stebla, zavita v vlažen prtič in shranjena v zaprti posodi, ostanejo v hladilniku sveža 2–3 dni.

Lahko jih tudi zamrznete, toda pred tem jih narežite na grižljaj velike koščke, razporedite po velikem pekaču in zamrznite. Zamrznjene koščke dajte v vrečko za zamrzovanje in v zamrzovalniku hranite največ 6 mesecev.

Pred uporabo

1. korak: Najprej odstranite liste in zeleni del stebel.
2. korak: Nato steblom od zgoraj navzdol olupite vlaknasto lupino.
3. korak: Na koncu stebla prerežite na pol in narežite na majhne koščke.

Rabarbarina pita z vetrcem

Sestavine za 12 kosov: Za testo: 125 g masla, 250 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 jajce, 75 g sladkorja, 1 ščepec soli. Za oblogo: 800 g rabarbare, 1,5 zavitka praška za vaniljev puding, pol l smetane, 150 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, naribana lupina 1 biolimone, 3 jajca,
kanček rumove arome, 30 g piškotnih drobtin. Za vetrc: 3 beljaki, 1 ščepec soli, 170 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 žlička limoninega soka

Priprava:
  • Sestavine za krhko testo zmešajte in zgnetite v gladko testo. Testo zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 2 uri.

    Rabarbaro očistite in narežite na 2 cm velike koščke. Prašek za puding gladko razmešajte s smetano, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limonino lupino, jajcem in rumovo aromo.

    Testo razvaljajte ½ cm debelo in z njim obložite namaščen in pomokan pekač za pito. Testo posujte z drobtinami, obložite z rabarbaro in prelijte s smetanovim prelivom. Pito pecite 50–60 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.

    Beljake, sol, sladkor, vaniljev sladkor in limonin sok stepite v čvrst sneg. Namažite ga na ohlajeno pito in v pečici pri 160 stopinjah pecite še 20 minut, da se svetlo rjavo obarva. Pito po želji posujte s sladkorjem v prahu.