Recepti: Na žaru pečene dobrote iz morja ali reke

Recepti: Na žaru pečene dobrote iz morja ali reke (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 5. 2014

Sveže ribe, vrhunsko oljčno olje, sveže začimbe in vroč žar.

1. Losos na žaru

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g lososa
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • 2 limoni
  • svež rožmarin
  • 400 g krompirja
  • 2 paradižnika
Priprava:

Lososu odstranite morebitne kosti in ga oplaknite pod hladno vodo. Obrišite ga s kuhinjsko brisačo in ga zrežite na zrezke. Začinite jih s soljo in poprom.

Zmešajte oljčno olje, limonin sok in sesekljan rožmarin. Eno vejico prihranite za pozneje.

Zrezke položite v marinado, v tem času pa v slani vodi na pol skuhajte krompir v oblicah.

Lososove zrezke popecite na žaru skupaj s krompirjem, ki ga prerežite na pol. Postrezite z limoninimi četrtinami, rožmarinovo vejico in krompirjem z žara.

2. Bela riba na žaru

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 porcije bele ribe
  • 1 limono
  • 1 limeto
  • 30 g masla
  • 4 vejice pehtrana
  • mleti beli poper
  • 1 žličko čilijevih kosmičev
Priprava:

Limono in limeto dobro operite. Ribo začinite s soljo in poprom, jo nakapajte s sokom polovice limone in limete ter jo za nekaj čas postavite v hladilnik.

Vsako ribo nato denite na kos aluminijaste folije, jo prekrijte s tankimi rezinami limone in limete, dodajte vejico pehtrana, kos masla, jo potresite s čilijevimi kosmiči in papriko ter jo zavijte v paketek.

Te položite na žar in ribo pecite 7–10 minut z vsake strani. Postrezite z zelenjavno solato in pečenim krompirjem.

3. Riba na žaru z rukolo

Za 4 osebe potrebujete:
  • 800 g manjših rib (na primer brancin)
  • 1 limono,
  • sol in poper
  • 70 ml oljčnega olja
  • 30 g medu
  • 40 ml sojine omake
  • 50 g rukole
Priprava:

Očiščeno ribo oplaknite pod hladno vodo in jo obrišite. Limono prerežite na pol, odrežite dve debelejši rezini, ju še prepolovite in prihranite za pozneje.

Ribo natrite s soljo, poprom, jo nakapajte z limoninim sokom, premažite z oljem in jo pustite počivati približno 2 uri.

V manjši skledi zmešajte med, sojino omako, preostal limonin sok in rukolo. Ribo nato napolnite z rukolo in dodajte pol rezine limone. Ribe položite na žar in jih z vsake strani pecite približno 15 minut.

4. Postrv na žaru s česnovim nadevom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 postrvi
  • 150 g masla
  • 1 žemljo
  • 8 strokov česna
  • sveža zelišča
  • limono, sol
Priprava:

Polovici žemlje po dolgem prerežite, jih premažite z maslom in zmečkanim česnom. Zelišča sesekljajte.

Očiščene postrvi začinite s soljo, v vsako ribo denite nekaj sesekljanih zelišč in polovico česnove žemljice. Nakapajte z limoninim sokom in pustite počivati nekaj minut.

Ribo nataknite na nabodalo in jo 15 minut počasi pecite z obeh strani. Začinite jo s soljo in takoj postrezite.

5. Pečen krap

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 krapove zrezke (po 200 g)
  • 4 žlice oljčnega olja
Za mešanico začimb:
  • 1 limono
  • 1 pomarančo
  • 1 limeto
  • 1 žličko posušenega čilija
  • 1 žličko mletega mešanega popra
  • 1 žličko provansalskih začimb
  • pol žličke posušenega česna
  • pol žličke posušene čebule
Priprava:

Limono nastrgajte in lupinico zmešajte z drugimi začimbami.

Steake oplaknite in jih otrite do suhega. Nakapajte jih z oljčnim oljem in jih lahno začinite z začimbami. Riba naj nato nekaj časa počiva.

Steake položite na vroč žar in jih z vsake strani pecite približno 5 minut, da meso ostane lepo sočno.

6. Ribja nabodalca, marinirana v olju iz koprca

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g fileta polenovke
  • sol, poper
  • 1 bučko
  • 4 vejice svežega koprca
  • sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 solatni srček
Priprava:

Ribji filet oplaknite in odstranite večje kosti. Ribo otrite do suhega in jo narežite na enako velike koščke. Začinite jih s soljo in poprom. Očistite bučko, jo oplaknite in jo po dolgem narežite na rezine. Koprc drobno sesekljajte in ga zmešajte z limoninim sokom ter oljčnim oljem.

Na nabodalca izmenjaje nabodite ribo in bučke. Premažite z oljem (nekaj ga shranite za pozneje) in nabodalca zavijte v papir za peko.

Zavojčke položite na žar (direktna peka) in jih pecite približno 5 minut. V tem času razdelite solato na liste in jih oplaknite ter nato otresite do suhega. Razporedite jih po krožnikih, nanje položite ribja nabodalca in nakapajte jih s preostankom olja.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Značke: ribe na žaru

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri