Recepti: Tri slastne večerje

8. 1. 2014
Deli
Recepti: Tri slastne večerje

Tri slastne večerje za aktivne.

Azijska cvetačna juha

Za 1 porcijo: 

  • ¼ čebule
  • 2 žlički olja,
  • 1 žličko karija
  • 80 g cvetače,
  • 250 ml zelenjavne juhe,
  • 100 ml kokosovega mleka 
  • 2 žlici sredstva za zgoščevanje
  • 1 kozico, sol, poper,
  • 1 žlico praženih arašidovih semen

Priprava:

1. Čebulo zrežite na kocke in jih podušite na 1 žlički olja. Dodajte kari in jo zarumenite. Nato primešajte še brstiče cvetače, juho in kokosovo mleko. Vse skupaj kuhajte približno 10 minut in nato pretlačite s paličnim mešalnikom.

2. Juho zavrite, primešajte sredstvo za zgoščevanje in vse skupaj kuhajte še 1 minuto.

3. Kozico med obračanjem približno 2 minuti pecite na 1 žlički olja in jo denite v juho. Začinite jo s soljo in poprom, prelijte v krožnik in potresite z arašidi.

Na porcijo: približno 216 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Omleta z mletim mesom in zelenjavo

Za 1 porcijo:

  • 1 jajce
  • 50 ml mleka,
  • 25 g moke (pripravite lahko tudi pirine)
  • sol, poper
  • 1 ščepec muškatnega oreška
  • pol čebule
  • pol stebla belušne zelene
  • pol rdeče paprike,
  • 50 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 40 g mlete govedine
  • 1 žličko provansalskih zelišč
  • 1 žličko sesekljanega peteršilja

Priprava:

1. Zmešajte jajce, mleko in moko in mešanico začinite. Čebulo in zeleno zrežite na kocke, papriko na trakove, paradižnike prepolovite.

2. V ponvi segrejte 1 žličko olja in na njem drobljivo popecite meso. Dodajte zelenjavo in jo podušite. Prilijte malce vode in vse skupaj kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo, poprom in zelišči.

3. Testo premešajte, v drugi ponvi segrejte pol žličke olja, nanj vlijte testo in ga razporedite po dnu ponve. Eno stran omlete zlato rjavo zapecite, jo obrnite in popecite še z druge strani.

4. Po polovici omlete porazdelite mešanico mesa in zelenjave in jo prepognite.

Na porcijo: približno 380 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Čilijev tatarec na kruhu

Za 1 porcijo:

  • 80 g tatarca
  • mlet čili
  • sol
  • 1 rezino polnozrnatega kruha ali žemljice
  • 1 žličko polmastne margarine

Priprava:

Tatarca začinite z večjo količino čilija in soli. Rezino kruha ali žemljico namažite z margarino in po njej razporedite tatarc. Po želji okrasite še s čebulnimi obročki.

Na porcijo: približno 200 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Pekoči 'pomagači'

Čili: Kapsaicin pospeši izločanje potu in presnovo.

Cimet: MHCP ('diabetin') izboljša delovanje inzulina v celicah in pomaga pri hujšanju.

Kumina: Mala zrna pospešijo izločanje želodčnega soka in tako izboljšajo prebavo.

Ingver: Ostra korenina odplavlja vodo in tudi strupe iz telesa.

Poper: Piperin kroti apetit.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"