Zgrešeni miti o hujšanju, ki ste jih zagotovo že slišali

Zgrešeni miti o hujšanju, ki ste jih zagotovo že slišali (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2021

O hujšanju velikokrat slišimo razne nasvete, mnenja in mite. A nekateri od njih so popolnoma neresnični in nam lahko celo škodijo. Preverite, kateri so tisti miti o hujšanju, ki ste jih gotovo že slišali, a jih ni dobro upoštevati!

Če želimo shujšati, zvečer ne smemo jesti

Pri hujšanju največjo vlogo igrajo kalorije. Če jih pojeste več, kakor jih porabite, se to lahko kaže kot povišanje telesne teže. Seveda je najboljše, da uživate kvalitetna živila, a v teoriji je za izgubo telesne teže potrebno zmanjšati vnos kalorij ali povečati gibanje. 

Ponavadi čez dan že lahko zaužijemo dovolj kalorij, iz česar se je razvil nasvet, da zvečer ne smemo jesti. A temu ni tako: jemo lahko vedno, za izgubo telesne teže pa smo pozorni samo na kalorični vnos.

Ogljikovi hidrati redijo

Ko že govorimo o kalorijah, imajo ogljikovi hidrati manj kalorij, kakor denimo maščobe. Poleg tega so ogljikovi hidrati naš primarni vir energije: zaradi njih lahko naše telo deluje normalno.

Res je, da v današnjem svetu včasih lahko uživamo preveč živil, kot so testenine in kruh, a ogljikovi hidrati sami po sebi ne redijo nič bolj, kakor ostala hrana. Več o tem, ali ogljikovi hidrati redijo, si lahko preberete tukaj.

Prehranski dodatki lahko pomagajo pri izgubi telesne teže

Danes je na trgu že malo morje dodatkov, ki naj bi pomagali pri hujšanju; kapsule, čaji, praški... A v večini primerov ti dodatki niso učinkoviti. Je pa res, da se velikokrat zgodi, da ljudje ob jemanju dodatkov tudi nasploh bolj pazijo, kaj jedo in posledično izgubijo kak odvečen kilogram. 

Dodatki, namenjeni hujšanju so velikokrat zasnovani tako, da imajo odvajalni učinek in pospešujejo metabolizem, kar je na dolgi rok lahko zelo škodljivo. Če posegate po dodatkih z namenom izgube kilogramov, se prej posvetujte z zdravnikom. 

Hujšanje ni odvisno od genetike

Sploh osebni trenerji velikokrat radi poudarijo, da je hujšanje odvisno od volje, ne od genetike. A temu ni čisto tako. Naša genetika lahko vpliva na to, kako pridobivamo kilograme; naša ščitnica lahko denimo upočasni naš metabolizem, nekatere težave s hormoni pa povečujejo apetit. Tudi naša telesna sestava narekuje, v katere dele telesa se bomo prej zredili in kje bo maščobe manj.

Seveda to nikakor ne pomeni, da hujšanje zaradi genetike ni mogoče: pri nekaterih ljudeh je to samo težje in zahteva nekoliko več časa ter vztrajnosti.

Za izgubo telesne teže je še vedno najboljša izbira kvalitetna, uravnotežena prehrana v zmernih količinah, v kombinaciji z gibanjem. Ne zanemarjajte svojega zdravja samo zato, da dosežete želen videz; nekatere napake, ki jih naredimo pri hujšanju, včasih moramo potem popravljati še več let.