Zakaj je spirulina tako zdrava?

Zakaj je spirulina tako zdrava? (foto: profimedia) profimedia
13. 9. 2018

Čeprav je s svojo svetlomodro barvo spirulina videti malce nenavadno, je izjemno zdrava.

Kaj je spirulina? 

Spirulina je modrozelena alga, ki ponavadi uspeva v jezerih s svežo vodo, naravnih izvirih ter v slani vodi v subtropskih in tropskih predelih. Kot večina priljubljene superhrane (denimo matcha) tudi spirulina ni nekaj povsem novega. V Srednji Ameriki jo uživajo že nekaj stoletij. Mikro algo za uporabo ponavadi najprej posušimo in zdrobimo. Nato jo dodamo drugim sestavinam, ki tudi spadajo med superhrano (mladim poganjkom pšenice ali maci), ali pa jo spremenimo v prašek, ki ga pozneje stresemo v pijačo oziroma hrano. Lahko jo uživamo tudi kot prehrambeni dodatek v obliki kapsul.

 Zakaj je tako zdrava? 

Spirulina ima mnogo pozitivnih učinkov na zdravje, saj vsebuje koristne maščobne kisline, denimo DHA in GLA, hkrati pa ima visoko raven antioksidantov, ki telo varujejo pred oksidativno škodo. Modrozelena alga vsebuje tudi ogromno hranil, med drugim: 

  • kalcij
  • niacin
  • kalij
  • magnezij
  • B vitamin
  • železo

Kalcij, kalij in magnezij so ključni za zdravje mišic, kosti in srca, B vitamin pa je odgovoren za  energijo. Magnezij pomaga tudi pri zmanjševanju stresa. Ker kar 70 % spiruline tvorijo beljakovine, je odličen vir rastlinskih beljakovin. Pomaga zniževati raven »slabega« holesterola LDL, hkrati pa zvišuje raven »dobrega« holesterola HLD, zato s tem zmanjšuje tveganje za srčna obolenja.

Kako jo uporabiti? 

Okus je malce nenavaden, če spiruline do sedaj niste vključevali v svojo prehrano, zato jo začnite uživati v majhnih količinah. Ko se je navadite, pa eno čajno žličko dodajte v pijačo, na primer v smuti ali naravni pomarančni sok. Okus nevtralizirajte z veliko sadja, ki ga imate radi. Kasneje jo lahko uporabljate tudi pri peki in kuhanju. 

Preverite tudi: