5 zdravih učinkov granatnega jabolka

5 zdravih učinkov granatnega jabolka (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2017

Za lupljenje in luščenje semen je precej nepriročno, vendar ima njegova sredica veliko pozitivnih učinkov na telo. Preverite, zakaj je granatno jabolko tako zdrav sadež.

Vsebuje veliko antioksidantov. Spojine, ki sestavljajo antioksidante, varujejo telo pred škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. To zmanjša tveganje za nastanek nekaterih bolezni. Enake spojine so prisotne tudi v rdečem vinu, vendar je granatno jabolko zdravju bolj prijazna izbira.

Ima dober vpliv na zdravje dlesni, jezika in zob. Sok granatnega jabolka poskrbi za bakterije v ustih in posledično preprečuje vnetja dlesni in ostale infekcije v ustih. En kozarec na dan vas ne bo stal skoraj nič, učinek pa bo odličen.

Lahko pomiri boleče mišice. Raziskava je pokazala, da uživanje granatnega jabolka olajša oslabelost in bolečino v mišicah določenih delov telesa. Pozitivno vpliva na primer na kolena.

Granatno jabolko lahko zniža previsok holesterol. Ločimo dober (HDL) in slab holesterol (LDL), sok temno rdečega sadeža pa naj bi torej vplival na drugega. Ker vsebuje več antioksidantov kot mnogo ostalih sokov, ima večje možnosti, da vam zares pomaga zmanjšati nakopičen holesterol.

Nudi pomlajen videz kože. Čeprav je odličnega okusa ni namenjen le prehranjevanju. Vsebuje namreč spojine, ki delujejo proti staranju kože. Zato je odlična sestavina za doma pripravljene maske. Dodajte mu ovseno kašo, med in sladkor ter nanesite zmes na kožo za nekaj minut.

Delo si lahko olajšate s tem namigom za lupljenje slastnega sadeža.

Preberite tudi: