25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

8 živil za vitko linijo in 8 živil, s katerimi jih lahko zamenjamo

8 živil za vitko linijo in 8 živil, s katerimi jih lahko zamenjamo (foto: Profimedia) Profimedia
24. 12. 2015

Lahko je živilo še tako zdravo, a če ga ne maramo, ga pač ne bomo jedli. Lahko pa poiščemo alternative zanje. Poiskali smo 8 živil, ki pomagajo pri ohranjanju vitke linije, in preverili s katerimi drugimi živili jih lahko zamenjamo.

Cvetača namesto brstičnega ohrovta

Čeprav imamo na voljo res veliko število super zdravih živil, bomo med prvimi na lestvici vedno našli ohrovt. In če vam ohrovt ni najljubši, ga lahko zamenjate s cvetačo. Tako ohrovt kot cvetača spadata v družino križnic, zanje pa je značilno, da vsebujejo glukozinate, spojine z žveplom, ki dajejo značilen vonj in katerih razgradne snovi delujejo protirakavo in protimikrobno.

Vendar previdno: večje količine razdražijo prebavila in sečila. Tudi pri kuhi bodite zmerni, s predolgim kuhanjem namreč uničimo večino hranilnih snovi. Sicer pa ni koristnejše jesenske zelenjave, ki nas pripravi na zdravo zimo.

Kozice namesto jajc

Jajca si pravzaprav ne zaslužijo, da bi jih postavili na stranski tir, saj predstavljajo enega izmed najboljših in najlažje izkoristljivih virov beljakovin, vsebujoč vseh devet esencialnih aminokislin, postrežejo pa tudi z neverjetnim naborom različnih vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Več: Zakaj bi morali jajca jesti pogosteje

Ste se jih vseeno že malo naveličali? Občasno jih zamenjajte s kozicami. Jajca in kozice so eden izmed redkih virov, ki vsebujejo tako veliko holina, ki ga potrebujemo za ohranjanje zdravja naših celičnih membran in osnovnih možganskih in srčno-žilnih sposobnosti.

Oreščkovo maslo namesto mandljev

Mandlji so odličen prigrizek. Še posebej dobro se izkažejo, ko nam gre kaj narobe. Vsebujejo namreč veliko vitamina E, ki krepi imunski sistem.

Kaj pa, če oreščkov ne marate? Kakršnihkoli. Posezite po oreščkovem maslu. Teh imate celo vrsto – od tistega iz indijskih oreščkov, do masla iz sončničnih semen. Vse lahko uvrstite na nakupovalni seznam.

Borovnice namesto jabolk

Zdravju koristne snovi, ki jih sicer najdemo v jabolku, ponujajo tudi druga živila. Borovnice, na primer, so prav tako odličen vir antioksidanta, imenovanega kvercetin, za katerega je bilo ugotovljeno protivnetno in protitumorno delovanje. Ščiti pa tudi um in telo pred stresom.

Kefir ali mandljevo mleko namesto jogurta

O zdravilnih učinkih navadnega jogurta beremo že dolgo časa, a je kljub temu še vedno veliko ljudi, ki ga preprosto ne morejo spraviti po grlu. Če ste med njimi, poskusite kefir ali mandljevo mleko.

Preberite: Mandljev napitek

Kefir je odlična alternativa jogurtu, okusen napitek, ki prav tako vsebuje probiotike. Če se mleku in mlečnim izdelkom izogibate, bo prišlo prav mandljevo mleko – dober vir kalcija, njegovo razmerje med sladkorji in beljakovinami pa je idealno za vse naše potrebe. Poleg tega je napitek nizkokaloričen.

Laneno seme namesto lososa

V lososu je zapakiranih veliko omega 3 maščobnih kislin. Vendar se lahko tudi laneno seme pohvali z dejstvom, da se uvršča na seznam enega najbogatejših virov omega-3 maščobnih kislin z imenom alfa-linolenska kislina (ALA).

In ker dve žlici lanenih semen naše telo preskrbita s petimi grami vlaknin, bodo ti pomagali ohranjati tudi zdravo prebavo. Odlično se poda smutijem.

Pisano korenje namesto paprike

Obstajajo različne vrste paprike glede na obliko, barvo, velikost, okus ... prav tako pisano je lahko korenje. In tako paprika kot korenje postrežeta s celo vrsto zdravju koristnih snovi – vsebujeta veliko vitamina C, beta karotena in luteina. Ker spadata med kompleksne ogljikove hidrate, se prebavljata počasi in dajeta dolgotrajen občutek polnosti. Antioksidanti pa ščitijo naš organizem pred škodljivimi prostimi radikali.

Edamame namesto fižola

Če vam tekstura in okus fižola nista všeč, ga zamenjajte z edamamom, ki je prav tako odličen vir beljakovin in vlaknin. Pravzaprav fižol celo prehiti, saj vsebuje popoln vir beljakovin. To pomeni, da poskrbi za vseh devet esencialnih aminokislin, česar fižol ne zmore. Odlično se poda solatam.

Peberite še: Zakaj je zjutraj dobro piti čaj iz mandarinine lupine

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri