Čemaž znižuje holesterol

22. 3. 2012

To spomladansko divje zelenje je prava vitamnska bomba. Deluje razstrupljevalno, čisti kri in znižuje holesterol. Uporabimo ga lahko povsod, kjer bi sicer porabili česen. Slasten je kot dodatek maslu ali skuti, kot pesto, pripravimo pa lahko tudi olje.

Čemaž ali medvedji česen

Raste v senčnatih listnatih gozdovih. Od marca do maja nabiramo sveže zelene liste, poleti in pozimi pa tudi čebulice.

Pri nabiranju je potrebna previdnost, saj so suličasti listi zelo podobni strupeni šmarnici. Če dvomite, za katero rastlino gre, liste podrgnite med prsti – čemaž razvije intenziven vonj po česnu.

Za razstrupljanje

Čemaž deluje predvsem razstrupljevalno – učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo. V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, zniževanju holesterola in zaviranju nastanka krvnih strdkov.

Čemaž v kuhinji

Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen.

S predolgim kuhanjem se spremeni sestava zelišča. Okus postane grenkast in podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C.

Zato čemaž raje uporabljajte v hladnih jedeh. Slasten je kot dodatek maslu ali skuti, kot pesto ali pa kot začimba za solate in zelenjavo. Toplim jedem ga dodajte vedno na koncu. V omake in juhe ga vmešajte tik pred serviranjem, po pici pa ga posujte šele po peki. Dobro se obnese tudi v nadevu za raviole, žlikrofe in podobne testenine.

Občutljivo zelišče lahko shranite v hladilniku v predalu za zelenjavo le za kratek čas. Večjo količino čemaža najlažje shranite tako, da ga skupaj z malo olja zmeljete v kašo in to nato zamrznete v manjših količinah, na primer v posodicah za ledene kocke ali v neprodušno zaprtih plastičnih posodicah.

V hladilniku se bo kar nekaj tednov obdržal čemažev pesto, ki ga lahko dodate namazom, testeninam, rižotam ali prelivom za solate. Čemaž in čemaževi izdelki so vse leto naprodaj tudi na običajnih in ekoloških tržnicah.

Čemaževo maslo

250 g masla kremasto stepite. Pripravite 7 listov čemaža in jih na drobno narežite. Vmešajte jih v maslo ter solite in poprajte. Čemaževo maslo se odlično poda h krompirju, popečeni bageti, ramsteku in ribam. Namig: za k jedem z žara ga do poletja shranite v zamrzovalniku.

Čemažev pesto

150 g čemaža v terilniku ali električnem mešalniku zmeljite skupaj s 30 g praženih pinjol. Dodajte sol, poper, 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja in 30 g naribanega parmezana ter dobro zmešajte, da pesto postane kremast. Majhne steklene kozarčke do roba napolnite s pestom, zalijte z žlico olivnega olja in tesno zaprite s pokrovčki.

Čemaževo olje

Polno pest listov zrežite na manjše koščke. Denite jih v steklenico in do vrha nalijte dobro oljčno olje. Zelišče mora biti prekrito z oljem, sicer zgnije. Steklenico zaprite, jo postavite v temen prostor in jo pogosto pretresite. Po šestih tednih olje precedite in shranite v temnem in hladnem prostoru.

Iz revije Lisa