Kaj jesti po vadbi? TO je živilo, ki ga ne bi smeli izpustiti

Kaj jesti po vadbi? TO je živilo, ki ga ne bi smeli izpustiti (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2023

Mandlji so znani po tem, da imajo visoko vsebnost beljakovin, zdravih maščob in drugih hranil, ki podpirajo telo pri sproščanju po vadbi. 

Prav tako prispevajo tudi k vaši dnevni potrebi po vitaminu E in zmanjšanju utrujenosti in napetosti v mišicah. Nutricionist Avni Kaul poudarja še mnogo drugih prednosti prednosti uživanja mandljev po naporni vadbi. 

Zakaj mandlji veljajo kot odličen prigrizek po vadbi?

Mandlji pomagajo pri obnovi in ​​pridobivanju mišične mase

Po mnenju strokovnjaka so aminokisline bistvene za oblikovanje mišic in mandlji so bogati z njimi. Med vadbo se mišice razgradijo in posledično izgubijo aminokisline. Uživanje mandljev po vadbi pripomore k lepšim in bolj napetim mišicam.  

Obnova hranilnih snovi v telesu

Po vadbi vaše telo običajno izgubi nekaj bistvenih hranil. Uživanje mandljev po vadbi pomaga obnoviti vitalne vitamine in minerale, ki so potrebni za splošno zdravje. Mandlji pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, ki je odgovoren za preprečevanje bolezni v telesu. Temu pripomore tudi zdrava prehrana, ki ji ne bi smeli manjkati tudi mandlji.

Zaužitje mandljev pomaga pri preprečevanju utrujenosti

Po intenzivni vadbi je vaše telo lahko utrujeno. Uživanje mandljev po vadbi bo telesu dalo naravno spodbudo in ga podprlo, da se izogne ​​utrujenosti.

Druge zdravstvene koristi mandljev:

Mandlji so bogati z antioksidanti

Mandlji so neverjeten vir antioksidantov. Antioksidanti pomagajo v boju proti  stresu, ki lahko poškoduje molekule v vaših celicah, kar vodi do vnetja, preranega staranja in nekaterih bolezni.  

Mandlji lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi v telesu

Oreščki običajno vsebujejo malo ogljikovih hidratov, vendar so bogati z zdravimi maščobami, kot so beljakovine in vlaknine. Zaradi tega so primerni za ljudi s sladkorno boleznijo. Prednost mandljev je tudi to, da imajo precej veliko magnezija.

Zmanjšujejo nenadne napade lakote

Mandlji so bogati z beljakovinami in vlakninami ter imajo malo ogljikovih hidratov. Tako beljakovine kot vlaknine vam bodo dale občutek sitosti za dlje časa. To je koristno tudi za ljudi, ki želijo shujšati, saj bosta daljša sitost in prenehanje nenadnih napadov po sladkem, pomagala pri uravnavanju telesne teže.