Moč zelenolistne zelenjave

Moč zelenolistne zelenjave (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 4. 2015

Zelena barva je v številnih kulturah simbol plodnosti, ljubezni, rodovitnosti, pomladi in novega življenja. Zelena je tudi barva narave, srčne čakre in ljubezni.

Zelena je povezana s pomladjo – časom prenove, osvežitve in vitalne energije. V tradicionalni kitajski medicini zeleno povezujejo z jetri, čustveno stabilnostjo in kreativnostjo.

Poleg tega pa je tudi barva, ki naj bo vsak dan na naših krožnikih, če se le da, pri vsakem obroku. Zakaj?

Zelenolistna zelenjava ima mnogo blagodejnih učinkov na delovanje našega telesa in je bistvena za zdravo telo in imunski sistem. Pomaga graditi naš notranji deževni gozd in krepiti krvni in dihalni sistem. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, železa, fosforja, cinka, vitaminov A, C, E in K. Polna je vlaknin, folne kisline, klorofila in mnogo drugih mikro hranil.

Prednosti uživanja zelene listnate zelenjave:

 • Čisti kri.
 • Izboljšuje cirkulacijo.
 • Krepi imunski sistem.
 • Pomaga pri vzpostavljanju zdrave črevesne flore.
 • Dviguje energijo.
 • Izboljšuje delovanje jeter, mehurja in ledvic.
 • Zmanjšuje sluz in odpravlja zastoje, ki jih ta povzroča v telesu, zlasti v pljučih.

Izbor zelene listnate zelenjave je velik skozi vse leto, najbolje bo seveda, če posežete po sezonski.

Spomladi so v izobilju regrat, čemaž, motovilec, mlada špinača in koprive, na seznamu pa se znajdejo še peteršilj, listi zelene, cikorija, rukola, kodrolistni ohrovt, blitva in radič.

Podobne zdravilne učinke ima tudi preostala zelena zelenjava, kamor spadajo brokoli, brstični ohrovt, zelje, zelena, šparglji in še kaj bi se našlo.

Zelena listnata zelenjava se lahko pripravi na vrsto različnih načinov:
 • V solati: Zelenjavo z manjšimi mehkejšimi listi lahko zamešamo v solato, dodamo trdo kuhana jajca in poljubno zelenjavo ter začimbe.
 • Sokovi in smutiji: Sem lahko zamešate praktično vse, kar želite, v kombinaciji s sadjem ali zelenjavo pa je odličen čistilni ali hranilni napitek. Idealno tudi za tiste, ki sicer niso ljubitelji zelenjave in jim je vitamine lažje imeti v kozarcu kot na krožniku.
 • Juha s špinačo in koprivami je hranilen obrok, če temu dodate še kokosovo mleko, dobite pravo kremno specialiteto.
 • Kuhano v kropu ali na sopari: Zelenjavo s tršimi listi (ohrovt, zelje, blitva) na hitro pokuhajte v kropu ali pripravite na sopari. Pazite, da s kuhanjem ne pretiravate, saj toplota uničuje učinkovine v zelenjavi.
 • V omleti: Poljubno narezano zelenjavo na hitro prepražite na olju s čebulo in zalijte z jajci ter poljubno začinite.

Izogibanje zaradi grenkobe

Če ste med tistimi, katerim se že ob misli na zelenjavo nakremži obraz, poskusite z mlado špinačo, ki ima zelo blag okus.

Pest mlade špinače zamešajte v smuti skupaj z ingverjem in limono, ki bosta prekrila okus zelenjave, za dodatno sladkobo pa dodajte banano ali jabolko.

Besedilo: Sara Jager, Health Coach; foto: Shutterstock

Sara je diplomirala na Institute for Integrative Nutrition in pridobila naziv Health Coach. Znanje pridobiva od strokovnjakov s področja prehrane, psihologije, medicine, alternativnega zdravljenja, športa ter coachinga. Pri svojem delu uporablja celosten pristop, ki upošteva potrebe posameznika in druga področja življenja, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.