Recepti: Jesenske solate malo drugače

Recepti: Jesenske solate malo drugače (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 11. 2014

Težko se je upreti sadovom jeseni – buče, brstični ohrovt, brusnice, jabolka ... očarajo še tako zahtevne sladokusce. Za vas imamo 4 ideje za pripravo bogatih jesenskih solat.

Rahlo popraženi orehi, hrustljava jabolka, hranljiva kvinoja, močan okus ohrovta in sladki prelivi – ko si boste enkrat privoščili tako raznolike kombinacije, se jim ne boste mogli več upreti.

1. Jabolka, cimet, orehi, ohrovt in kvinoja

Za 6 oseb potrebujete:
  • 2/3 skodelice suhe ali 2 skodelici kuhane kvinoje
  • 3 večje šope kodrolistnega ohrovta (peclje odrežite in liste na drobno narežite)
  • 3 srednje velika jabolka (odstranite peške in jih narežite na lističe ali manjše kocke)
  • 5 stebel zelene (narežite)
  • 1 skodelico orehov (olupite in nasekljajte)
Za preliv potrebujete:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ¼ skodelice jabolčnega kisa
  • 2 žlici medu
  • sok 1/2 limone
  • 1 žlico cimeta
  • 1 žlico soli (oziroma po okusu)
  • ½ žlice mletega črnega popra
Priprava:

1. Kvinojo skuhajte po navodilih. Če boste uporabili že kuhano, odmerite 2 skodelici. Kvinojo pretresite v večjo posodo za solato, dodajte nasekljan ohrovt, jabolka in zeleno.

2. V manjši kozici na hitro prepražite orehe, da rahlo porjavijo (približno 5 minut). Med praženjem ves čas mešajte. Orehe dodajte ostalim sestavinam v veliki posodi.

3. V drugi, manjši posodici, pripravite preliv s cimetom in z njim prelijte solato.

Solato lahko postrežete toplo ali hladno, po želji lahko dodate popečene piščančje trakce.

Nasvet: pripravite večjo količino preliva, saj ga lahko v hladilniku, v neprodušni posodi hranite tudi teden ali več.

2. 'Jesenska žetev' s sladkim prelivom

Za 4-6 oseb potrebujete:
  • 400 g rjavega fižola (lahko iz pločevinke)
  • semena polovice granatnega jabolka
  • 170 g kozjega sira (razdrobite)
  • 2 Granny Smith jabolka (narežite na kocke)
  • 4 stebelne zelene (narežite)
  • ½ rdeče čebule (nasekljajte)
  • 2 skodelici špinače (nasekljajte)
  • ½ skodelice pekanovih orehov (prepražite)
  • ¼ skodelice rozin
  • 1 kumara (olupite in narežite)
Preliv:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ½ žlice balzamičnega kisa
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol in poper po okusu
Priprava:

1. V veliki posodi zmešajte vse sestavine za solato in jo shranite v hladilniku.

2. V drugi, manjši posodi, pripravite preliv. Pripravite ga po svojem okusu. Če imate raje slajše, dodajte več sirupa, če vam preveč sladko ni všeč, ga dodajte manj.

3. Sirup prav tako hranite v hladilniku. Solato prelijte tik preden postrežete.

3. Solata s praženo čebulo, bučko in figami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 masleno (butternut) bučko (olupite, očistite in narežite na kocke)
  • 1 veliko čebulo (narežite na kolobarje)
  • 1 žlico olivnega ali avokadovega olja
  • sol in poper
  • 8 skodelic mešane solate (ledenka, radič ...)
  • 1 skodelico kozjega sira (razdrobite)
  • ½ skodelice orehov (nasekljajte)
  • 4 suhe fige (narežite na trakove)
Za preliv potrebujete:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 žlico gorčice
  • 1 strok česna (na drobno nasekljajte)
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • sol in poper
Priprava:

1. Popecite čebulo in bučko: pečico segrejte na 200 stopinj. Narezano bučko in čebulo razporedite po pekaču, pokapajte z olivnim oljem, solite in poprajte po okusu. Pecite približno 35 minut. Medtem pripravite preliv in solato.

2. Preliv: v manjši posodici dobro zmešajte vse sestavine.

3. Solata: zelenje stresite v večjo posodo in prelijte s prelivom. Dobro premešajte. Nato dodajte še pečeno čebulo in bučko, zdrobljene orehe, sir ter fige. Takoj postrezite.

Nasvet: prelive boste veliko lažje pripravili, če boste sestavine vlili v kozarec za vlaganje, dobro zaprli in pretresli.

4. Solata z jabolkom, orehi in slastnim medom

Za 1 veliko solato potrebujete:
  • 3 skodelice kodrolistnega ohrovta (poparite, osušite in natrgajte)
  • 1 jabolko (narežite na tanjše rezine)
  • 2 žlici brusnic
  • 2 žlici pekanovih orehov
  • 3 žlice feta sira (razdrobite)
Za pripravo preliva potrebujete:
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici medu
  • 1 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

1. Ohrovt dajte v večjo posodo. Dodajte jabolka, brusnice, orehe in feta sir. Dodajte sladki preliv in dobro premešajte.

Foto: Shutterstock

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Značke: recepti solata

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri