Slasten napitek za jutranjo poživitev

Slasten napitek za jutranjo poživitev (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 11. 2020

Preden se posvetite vsem obveznostim in svoje telo izpostavite stresu, sebi in svojim najdražjim pripravite ta dobrodejen in slasten napitek.

Granatno jabolko - tako dobro, tako zdravo

Granatno jabolko je edini sadež, ki vsebuje fenole punicalagine, glavne sestavine, odgovorne za bogato zalogo antioksidantov (več kot 50 % antioksidativne aktivnosti soka).

Omenjene sestavine znižujejo holesterol v krvi, krvni pritisk in pospešujejo topljenje srčnih blokad (ateroskleroza oziroma poapnenje žil), kar so dokazale tudi raziskave. 

Pacienti s srčnimi težavami in blokadami karotidne arterije, ki so bili vključeni v raziskavo, so leto dni vsak dan popili 30 ml soka granatnega jabolka, rezultati pa so pokazli, da se je krvni pritisk pacientov zmanjšal za dobrih 12 odstotkov, raven ateroskleroznih snovi pa kar za 30 odstotkov. Pacienti, ki soka niso pili, so medtem pridobili dodatnih 9 odstotkov ateroskleroznih snovi.

Druge raziskave so pokazale, da bogate antioksidantske sestavine, ki jih najdemo v granatnem jabolku, zmanjšujejo kopičenje trombocitov v krvi in znižujejo krvni pritisk, kar pomeni, da uspešno zmanjšujejo možnost srčnega napada in kapi.

Poleg dobrodejnega učinka na srce in ožilje granatno jabolko uspešno zavira tudi rakave celice pri raku na dojkah, prostati, debelem črevesju in levkemiji, izboljšuje pa tudi simptome depresije, povečujejo kostno maso in preprečujejo osteoporozo.

Recept za napitek

Sestavine:
  • 8 skodelic mlade špinače (biološko pridelane)
  • 1 skodelica naravnega soka granatnega jabolka (če je napitek pregost, dodajte več soka)
  • 1 skodelica borovnic (zamrznjenih ali svežih)
  • 1 skodelica jagod (zamrznjenih ali svežih)
  • 8 datljev, razkoščičenih in razpolovljenih
  • 2 jušni žlici zmletih lanenih semen
  • ½ avokada (po želji)
Priprava:

Vse sestavine dobro zmešajte v mešalniku za pripravo napitkov.

Viri: www.sciencedirect.com

Preverite še: