Zeleni ali sadni smuti - kaj je bolj zdravo?

Zeleni ali sadni smuti - kaj je bolj zdravo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 7. 2015

Vsem so všeč slastni pisani sadni kašasti napitki. Vsi smo verjetno tudi že kdaj spili banano, zmešano z borovnicami ali s kakšnim drugim sadjem in malo vode ali mleka. Kaj pa njihova zelena izpeljanka?

Bistvo smutijev je v njihovem t. i. 'zelenem zlatu'!

Zeleni smutiji predstavljajo čedalje pomembnejši, predvsem pa neverjetno zdrav člen v prehranjevalni verigi. Čedalje več ljudi ugotavlja, da t. i. klorofilni napitki odlično vplivajo na zdravje in počutje, poleg tega pa so tudi presenetljivo dobrega okusa.

Osnovno znanje o smutijih in njihovi pripravi je danes skoraj nuja za ljudi, ki jih ogroža predelana hrana, saj so vsi najpomembnejši zdravilni elementi vključeni prav v zelene smutije – encimi, aminokisline, vlaknine, minerali, antioksidanti in še veliko več.

Da zelenje ni zelenjava kot vsaka druga, je v svoji knjigi Green For Life utemeljila Victoria Boutenko, ki vztraja pri tem, da bi moralo zelenje spadati v ločeno kategorijo. Nobena druga zelenjava, pa tudi hrana nasploh, namreč ne vsebuje tako velikih količin mineralov in vitaminov na kalorijo. Ker so zeleni listi glavno mesto procesov fotosinteze v rastlinah, so tam izjemno visoke koncentracije vitamina K, ki je kot prejemnik elektronov udeležen v fotosintezi.

Surovega zelenja sicer ljudje pojemo premalo in ravno pitje zelenih smutijev je način, da ga lahko zaužijemo več, saj ga pri običajnem obroku navadno ne. Poleg tega zelenja ne moremo sami nikoli prežvečiti tako, kot ga zmelje blender, zato je absorpcija tega bistveno lažja.

Tina Zdjelar, ustanoviteljica koncepta Smooth in promotorka zdravega življenja – www.smooth.si

Preberite tudi: