5 odličnih receptov s papriko, ki je trenutno najbolj okusna, sočna in polna vitaminov

5 odličnih receptov s papriko, ki je trenutno  najbolj okusna, sočna in polna vitaminov (foto: profimedia) profimedia
23. 8. 2020

En od razlogov, zakaj je paprika tako priljubljena zelenjava, je njen okus, ki se poda k številnim solatam, a tudi kuhanim jedem, je pa tudi nenadomestljiva začimba. Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da paprika pokrije celo 300 odstotkov dnevne potrebe vitamina C. Veste, da je na svetu 50.000 vrst kultiviranih paprik?

Paprikaš
profimedia

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 čebuli
  • po 2 rdeči, zeleni in rumeni papriki
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • sol
  • pekoča paprika v prahu
  • 1 pločevinka paradižnika (480 g)
  • 200 ml zelenjavne juhe (iz kocke)
  • 1 žlička suhega timijana, 2 žlici kisle smetane
  • 4 rezine kmečkega kruha

PRIPRAVA:

  1.  Čebulo olupite in narežite na večje kocke. Operite papriko, jo očistite, odstranite semenje in narežite na trakove. V loncu segrejte olje. Dodajte čebulo in papriko, začinite s soljo in papriko v prahu in na kratko podušite. Paradižnike z dolgim nožem razrežite kar v konzervi, dodajte jih k papriki, prilijte juho in kuhajte okoli 10 minut.
  2. Golaž po okusu še dodatno začinite in primešajte posušen timijan. Razporedite ga po krožnikih in okrasite s kislo smetano in nekaj svežega timijana. Zraven ponudite kmečki kruh.
Polnjena paprika
profimedia

Polnjena paprika je tradicionalna jed po vsej jugo vzhodni Evropi. Najbolj pogosto se pripravljajo s filo mletega govejega mesa in riža ter paradižnikovo omako. Seveda obstajajo tudi vegetarijanske kot tudi veganske različice polnjene paprike.

Paprika po provansalsko

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g krompirja, ki se ne razkuha
  • po 2 rumeni in rdeči papriki
  • 1 jajčevec
  • 2 bučki
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • 4 jagnječje kotlete

Priprava

  1. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Očistite krompir in zelenjavo. Krompir po potrebi olupite in ga zrežite na četrtine. Paprike, jajčevec in bučki zrežite na večje kose. Krompir in jajčevec stresite v večji pekač, vse skupaj nakapajte z 2 žlicama olja in zelenjavo pecite približno 25 minut. Dodajte še papriko, bučke in paradižnik ter vse skupaj pecite še približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.
  2. V tem času v večji ponvi segrejte olje. Kotlete oplaknite pod hladno vodo, jih dobro obrišite in jih z vsake strani pecite 1 do 2 minuti. Začinite s soljo in poprom. Zadnjih 10 minut pečenja jih položite na zelenjavo. Po želji potresite s sesekljano baziliko.
Čas priprave: približno 1 ura.

Pečene paprike s feta sirom
profimedia

Paprike popečemo na žaru ali ponvi ter jih, ko se ohladijo olupimo. Ponovno jih damo soljene v ponev ali pečico ter dodamo feta sir. Po nekaj minutah pečanja so paprike pripravljene za na krožnik.

Krompirjevi njoki s paprikovo omako
profimedia

Za omako:

  • 2 čebuli
  • 3 stroke česna
  • olivno olje
  • 100 g paprik (različne barve)
  • 440 g češnjevih paradižnikov
  • sol, sveže mlet poper
  • 100 g mocarele
  • baziliko za okrasitev

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 190 stopinj. Pekač obložite s plastjo grobo mlete soli. Nanjo porazdelite ostrgan krompir in ga pecite približno 60 minut. Po peki naj se ohladi.
  2. Vsak krompir prepolovite in postrgajte vsebino. S stiskalnico za krompir jo iztisnite v skledo. Dodajte rumenjaka, drobno nastrgan parmezan, zdrob in malo soli. Dobro premešajte.
  3.  Delovno površino potresite z zdrobom. Testo razdelite na 4 enako velike dele. Vsakega razvaljajte 2 cm široko in ga zrežite na 2 cm velike kose. Lahno pomokajte dlani in iz vsakega koščka testa zvaljajte kroglico. S pomočjo palca vsako kroglico povaljajte čez pomokane vilice.
  4. V večjem loncu zavrite slano vodo. Vanj stresite četrtino njokov in jih kuhajte 5 minut oziroma toliko časa, da priplavajo na površino. Iz vode jih poberite s penovko in jih stresite v skledo. Pokrijte jo s folijo, da bodo njoki ostali topli. Ponovite še trikrat in tako skuhajte še preostale njoke. Na koncu jih nakapajte z olivnim oljem.
  5. Olupite čebulo in česen, oboje sesekljajte in popražite na segretem olju v nepregorni ponvi. Nato dodajte kocke češnjevih paradižnikov in kocke paprike. Vse skupaj naj lahno vre 20 minut.
  6. Pečico segrejte na 200 stopinj. V ponev stresite še njoke in jih začinite s soljo in poprom. Prekrijte z rezinami mocarele in jed pecite 10 minut. Okrasite jo z baziliko in postrezite.

Preberite še: 3 top recepti s paradižniki: italijanska omaka z baziliko, polnjeni paradižniki in mediteranska pita