Dva domača namaza: pesin z avokadom in bučkin s česnom

Dva domača namaza: pesin z avokadom in bučkin s česnom (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2021

Svež kruh in domač namaz? Hrustljava skorja in začinjene bučke s česnom, po vrhu pa še kakšen košček paradižnika in solate? Oh, ali pa ta popolna mešanica vitaminov in dobrih maščob - pesa z avokadom. Imamo dva odlična recepta za domača zelenjavna namaza.

Prednosti domačih namazov so očitne, saj vanje ne damo snovi, ki bi podaljšale njihov rok trajanja, ne uporabljamo sladkorja in jih lahko začinimo po svojem okusu. Izognite se kupljenim namazom in raje pripravite svoje. Tu sta dva recepta, ki vam bosta zagotovo všeč! (Lahko ju vzamete tudi s seboj v službo in pojeste s prepečenci, kruhom, rezinami korenja ...)

Pesin namaz z avokadom

 Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g pese
  • 400 g čičerke (pločevinka)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici limonovega soka
  • sol
  • 1 avokado
  • 1 francosko štruco peteršiljeve lističe
  • mlet črn poper
profimedia

1. Peso oplaknite in obrišite, jo zavijte v aluminijasto folijo in jo položite v pekač. Približno 40 minut jo pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.

2. Peso vzemite iz folije, počakajte, da se ohladi, nato jo olupite in zrežite na koščke. Čičerko odcedite. Česen olupite. Vse sestavine denite v mešalnik in jih ukašite. Primešajte še limonov sok.

3. Avokado prepolovite, odstranite koščico in z žlico izdolbite meso sadeža. Nato ga zrežite na rezine. Bageto zrežite na rezine, jih premažite s pesinim namazom in obložite z avokadom. Okrasite s peteršiljevimi lističi, potresite s črnim poprom in postrezite.

Bučkin namaz

 Za 4 osebe potrebujete:

  • 600 g bučk
  • sol
  • 8 žlic olivnega olja
  • rezine 5 strokov česna
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 čebulo
  • 3 vejice timijana
  • 3 žlice vloženih mini paprik
  • 4 žlice trsnega sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 3 žlice Worcester omake
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 300 g pasiranega paradižnika
  • svež kruh
profimedia

 

1. Bučke drobno nastrgajte, jih pustite stati 10 minut, nato pa jih odcedite in jih dobro ožemite.

2. V ponvi segrejte olje in na njem popražite rezine česna, sesekljano čebulo in bučke, po 1 minuti pa dodajte še timijan. Nato primešajte vložene paprike in trsni sladkor in vse skupaj ob občasnem mešanju pustite lahno vreti 10 minut. Na koncu dodajte kis in Worchester omako.

3. Ko tekočina povre, primešajte mezgo, pasirane paradižnike in sol. Mešanico razporedite po pekaču in jo 20 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Ko se ohladi, jo postrezite na svežem kruhu.