"Fit" marmelada: preprost recept za domačo jagodno marmelado brez sladkorja

22. 5. 2023
Deli
"Fit" marmelada: preprost recept za domačo jagodno marmelado brez sladkorja (foto: Profimedia)
Profimedia

Sezona jagod se je začela, zato si brez slabe vesti privoščite jagodno marmelado! Pripravili jo bomo brez sladkorja. 

Imate radi marmelado? Če si jo večkrat privoščite za zajtrk, vam priporočamo, da si omislite domačo, kadar je to mogoče. Kot vemo, tudi domače marmelade lahko vsebujejo veliko sladkorja, zato bomo danes postregli z receptom za bolj "fit" različico marmelade. 

Najprej poglejmo, zakaj so jagode tako zdrave in bi jih morali imeti vsak dan za malico: 

  • Polifenoli v jagodah izboljšajo občutljivost na inzulin pri ljudeh, ki nimajo diabetesa. Vsebujejo malo sladkorja, poleg tega pomagajo pri presnovi glukoze.
  • Zaradi protivnetnih učinkov lahko jagode omilijo bolečino in oteklino ali pomagajo pri boleznih, kot je osteoartritis. 
  • Jagode so odličen vir hranljivih snovi: magnezija, kalcija, kalija, vitamina K, fosforja, folatov ...
  • Privoščite si jih za malico, saj vsebujejo vlaknine, zato še lep čas ne boste lačni in ne boste imeli potrebe po prigrizkih. Vlaknine bodo pomagale pri prebavi. 
  • Blagodejno vplivajo na spomin, saj vsebujejo flavonoide, ki lahko zakasnijo izgubo spomina zaradi staranja. 
  • So dobre za srce, ker vsebujejo antioksidante in kalij (pomagata pri obvladovanju krvnega tlaka). 

Je jagode varno uživati med nosečnostjo? 

Folna kislina, ki se priporoča nosečnicam ali ženskam, ki poskušajo zanositi, se prav tako nahaja v jagodah – na porcijo približno 21 mg. Folna kislina je še posebej pomembna v prvih tednih nosečnosti – za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače. Priporoča pa se tudi kasneje v nosečnosti. Seveda pa se posvetujte z zdravnikom, če ste v dilemi. Jagode niso nadomestilo za dodatke, ki vam jih predpiše zdravnik. 

Poglejmo recept za najbolj FIT marmelado tega poletja! 

Za jagodno marmelado potrebujete 4 sestavine: 

  • 1 kg jagod
  • 60 ml limoninega soka
  • 3 čajne žličke naribane limonine lupinice
  • 70 g medu

Tudi postopek ni zapleten. Jagode očistite in jih sesekljajte ali pretlačite v pire ter položite v globoko posodo. 

Potem dodajte ostale sestavine: limonin sok, limonino lupinico in med. Kuhajte na srednjem ognju in ves čas mešajte. 

Po 35 ali 45 minutah se bo marmelada zgostila, na njej se bodo naredili mehurčki - takrat je kuhana. Ohladite jo na sobno temperaturo in šele potem poskusite. 

Marmelado hranite v hladilniku v tesno zaprtem kozarcu in jo pojejte v največ 2 tednih, saj se bo drugače pokvarila. Sladkor namreč deluje kot konzervans in ohrani marmelado obstojno dlje časa, naša fit marmelada pa ga ne vsebuje. 

Preverite še recept za jagodne žepke

Viri: webmd.com, zadovoljna.hr

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Strokovnjakinja pojasnjuje: So živila na naših policah sploh varna?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ