Najboljše jedi iz jabolk in odličen jabolčni koktejl (Recepti!)

Najboljše jedi iz jabolk in odličen jabolčni koktejl (Recepti!) (foto: profimedia) profimedia
9. 10. 2020

Jesen je med drugim čas, ko dozorijo jabolka, ki so eni izmed najbolj priljubljenih sadežev pri nas in tudi v svetu. Poglejte, katere jedi iz jabolk so med najbolj priljubljenimi. Za recepte kliknite na povezave.

Jabolčni zavitek ali štrudelj
profimedia

Jabolčni zavitek je pecivo iz vlečenega testa, polnjeno z jabolčnim nadevom. Priljubljen je postal v 18. stoletju v avstro-ogrskem cesarstvu, od koder se je razširil še drugod. Najstarejši obstoječi recept je napisan na roke, sega pa v leto 1696 ter spada med avstrijske nacionalne jedi. Poleg Slovenije in Avstrije, kjer naj bi se užival v kombinaciji s smetano, vaniljevo kremo in kozarcem mleka je popularen še na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Romuniji, na Češkem, Slovaškem, v Nemčiji in Madžarskem.

Jabolčna pita
profimedia

Jabolčna pita ima svoje korenine v Angliji, čeprav je še bolj popularna in priljubljena v ZDA, najstarejši obstoječi recept pa je iz leta 1381. No najboljša pa je francoska jabolčna pita. Poleg pite se pogosto postreže smetana, sladoled ali po angleški navadi tudi sir čedar.

Jabolčna čežana
profimedia

Čežana je slovenska tradicionalna narodna jed, ki je poznamo vsi že iz otroštva ter je sila preprosta za pripraviti. Najbolj popularna je v kombinaciji s carskim pražencem ali bolj po domače šmornom.

Pečena jabolka

So odlična že s cimetom in sladkorjem, lahko pa jih obogatimo s čokolado, z oreščki, z marcipanom, vanilijevo kremo, smetano. Pečeno jabolko se je lahko tudi slano na primer z gorgonzolo in pršutom.

Appletini ali jabolčni koktejl

Appletini je jabolčni koktejl znan tudi pod imenom apple martini ter je nastal leta 1996 v Los Angelesu. Sestavljen je iz vodke (tudi gina), jabolčnega soka, jabolčnega vina ali cidra ter jabolčnega likerja ali brendija. Postreže se pretresen ne premešan. Pijača je zelo všeč tudi Marku Zuckerbergu, ustanovitelju Facebooka, tako da je Appletini postal uradna pijača tega največjega socialnega omrežja.

Preberite še: Zdravilne lastnosti jabolka.