RECEPT: grški losos v pečici

RECEPT: grški losos v pečici (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2022

Kako na zelo enostaven način pripraviti lososa v pečici s pridihom Grčije?

Sestavine za 4 osebe:

Za lososa:

  • 4 fileji lososa
  • 1 limona, narezana na tanke rezine
  • 1 manjša rdeča čebula, narezana na rezine
  • Sol in poper po okusu

Za preliv:

  • 1 skodelica feta sira, narezanega na kocke
  • 1 skodelica paradižnika, narezanega na četrtine (ali razpolovljenega češnjevega paradižnika)
  • 1/4 skodelice narezanih oliv brez koščic
  • 1/4 skodelice sesekljane kumare
  • 1/4 skodelice sesekljane rdeče čebule
  • 1/4 skodelice oljčnega olja
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 čajna žlička origana
  • Sol in poper po okus
Priprava:

1. V veliki skledi premešajte oljčno olje, limonin sok, česen in origano. Začinite s soljo in poprom, dodajte feta sir in premešajte. Vse skupaj pokrijte in položite v hladilnik za približno 10 minut.

2. Globlji pekač namastite z oljčnim oljem, nato pa po dnu razporedite narezano limono ter rdečo čebulo. Nato dodajte fileje lososa s kožo navzdol in vse skupaj pecite 18 do 20 minut pri temperaturi 190°C.

3. Medtem pripravite preliv: v skledo s feta sirom dodajte še paradižnik, olive, kumare in sesekljano rdečo čebulo. Nežno premešajte.

4. Pečenega lososa postrezite na krožniku in ga prelijte z narejenim prelivom.