"Pozabljena" žitarica, ki jo redko kdo je: skrbi za srce in krepi kosti, prav tako pa ureja prebavo

3. 12. 2024
Deli

Proso velja za "hrano revnih", to pa je eden izmed razlogov, zakaj se to živilo le redko znajde na naših jedilnikih.To je velika škoda, saj ta lahko prebavljiva žitarica ponuja številne prednosti.

Proso je vrsta žitarice z majhnimi, okroglimi in ponekod rahlo sploščenimi zrni. Je rumeno-bele barve in ima sladkast okus. Zrna prosa so obdana z lupino, ki jo je treba odstraniti pred uživanjem.

Ne spreglejte: 

Gre za eno redkih žit, ki ne vsebuje glutena, kar je zelo pomembno, saj ima veliko ljudi alergijo na gluten, znano pa je tudi, da gluten vpliva na povečanje telesne teže in debelost nasploh. Proso vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kot so kalcij, kalij, jod, magnezij, vitamine A, E in B, pa tudi železo in vlaknine.

Je zrazito bazična žitarica, kar pomeni, da se virusi, bakterije in druge nevšečnosti v njej težje razvijajo.

Proso
Profimedia

Proso vsebuje ključne aminokisline, ki pomagajo pri gradnji in obnovi mišic ter kožnih celic. Poleg tega je bogato z ogljikovimi hidrati, ki se počasi prebavljajo, zato hitro daje občutek sitosti in pomaga pri hujšanju. Ta žitarica vsebuje tudi naravne maščobe, ki so ključne za absorpcijo vitaminov, vključno s karotenom in vitaminom D.

Dobra izbira za bolnike

Proso kardiologi priporočajo kot živilo, ki bi ga morali uživati čim pogosteje, saj vsebuje veliko kalija, ki pomaga v boju proti srčnim boleznim, normalizira krvni tlak in krepi krvne žile.

Proso je eno najboljših živil za čiščenje ledvic ter preprečevanje nastanka kamnov ali peska v ledvicah. Pri urinarnih okužbah ima pozitivne učinke in spodbuja izločanje urina.

Izvedene so bile različne raziskave o prehrani in dokazano je, da ljudje, ki uživajo proso, večinoma nimajo simptomov astme ali kakršnih koli znakov te bolezni.

Vir: krstarica.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"