25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

10 navdihujočih besed, ki bi jih starši morali povedati svojim otrokom

10 navdihujočih besed, ki bi jih starši morali povedati svojim otrokom (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2017

Otroci pri odraščanju potrebujejo veliko usmerjanja in spodbude staršev. Zelo veliko lahko naredite že s pravimi besedami, ki bodo otroku vlile samozavest in veselje.

Kot dober starš verjetno želite poskrbeti, da bo vaš otrok odraščal v zdravem in spodbudnem okolju. Veliko dobrega bodo prispevale tudi naslednje besede:

1. »Hvaležen/hvaležna sem, da te imam.« Otrok mora vedeti, da se počutite ponosno, ker imate tako čudovito hčerko ali sina. Dajte ji/mu vedeti, da ne obžalujete niti enega dne, ki sta ga preživela skupaj.

2. »Ponosen/ponosna sem nate.« Naj ve, da njegov/njen trud šteje. Da ni zaman hodil/a na treninge, se učil/a za test ali se trudil/a s poskušanjem novega konjička. Otroci velikokrat mislijo, da morajo stvari početi zaradi staršev in dokler ne spoznajo resnice, jim pogosto povejte, kako ponosni ste na njih.

3. »Pogumen/pogumna si.« Še posebej, ko se znajdejo pred težko preizkušnjo. Naj bo to šolsko tekmovanje, test, obisk zdravnika. Kadar veste, da potrebujejo dodatno samozavest, jih spodbudite s temi besedami.

4. »Zmoreš!« Ne samo otrok, tudi odraslih oseb je pogosto strah, ko morajo preizkusiti kaj novega. Ker se v odraščanju otroci spopadajo z mnogimi novostmi, jim bo prav prišel opomnik, česa vse so zmožni.

5. »Odličen poskus.« Včasih je bolj kot rezultat pomemben trud, ki ga vložimo v določeno delo. Tudi če ocena testa ni bila odlična, a veste, da se je otrok pridno učil, mu čestitajte za prizadevanje. Naj vaša ljubezen ne temelji na njegovih/njenih dosežkih.

6. »Dobra izbira.« Otroci so postavljeni pred mnoge odločitve, med drugim morajo izbrati svoje prve prijatelje in obšolske dejavnosti, kar je za njih velika reč. Ko ravnajo pravilno, jim to povejte. Naj imajo občutek, da so sami vedeli, kaj morajo storiti.

7. »Nihče ni popoln.« Pa kaj potem, če pri telovadbi ni tako dober/dobra kot sošolec. Se pa bolje odreže pri matematiki, ki njemu ne gre dobro od rok. Na življenjskih situacijah otroku pokažite, da vsi delamo napake.

8. »Žal mi je.« Če želite svojega sina/hčerko naučiti, da mora včasih on/a biti tisti, ki se opraviči, to počnite tudi sami. Slej ko prej boste naredili napako in takrat se otroku iskreno opravičite. Ker se zgleduje po vas, bo tudi sam ravnal enako.

9. »Povej mi več o tem.« Spodbudili boste otroka, da pripoveduje o svojih doživetjih in ga preko tega še bolje spoznali. Stkala bosta tesno povezavo in vedel bo, da vam lahko vedno zaupa ne glede na to, kako slaba je situacija.

10. »Rad/a te imam.« To pogosto vzamemo za samoumevno, za nekaj, kar otrok pač ve. A če dobro pomislite, tudi vi radi slišite te besede tako od otrok kot od partnerja. Zato ne prikrajšajte drugih in povejte, kako čutite.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri