12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo (foto: Miguel Bruna | Unsplash) Miguel Bruna | Unsplash
11. 12. 2020

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.

Samozavestni ljudje se zavedajo svojih kreposti, zaupajo v svoje sposobnosti in vedo, kaj hočejo. Način razmišljanja jim pomaga pri doseganju ciljev. Ste vedeli, da je zdrava samozavest nekaj, kar lahko razvijamo in krepimo? Pri tem lahko pomagajo pozitivno razmišljanje, sprejemanje ovir, proslavljanje uspehov …

In tudi naslednjih 12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo.

1. Ne verjamejo, da so vredni manj kot kdorkoli drug. Povedano drugače: pravico se imate postaviti zase, slediti svojim sanjam, uživati v življenju in narediti tudi kaj drugače, tako, kot vam najbolj ustreza.

2. Ne dovolijo, da bi jih občutek dvoma prestrašil. Čeprav zaupajo v svoje sposobnosti, zelo dobro vedo, kaj je strah. Toda tega ne doživljajo kot šibkost, temveč kot signal. Nekaj se naučijo – odvisno od situacije, morda bi morali storiti drugače, ponoviti, izboljšati, poiskati več informacij, iti v drugo smer ali si preprosto vzeti odmor.

3. Ne obotavljajo se. Primer: pred njimi je javni nastop, dobro vedo, koliko ur je vloženih v priprave, koliko v raziskave, zato gredo v akcijo in se ne obremenjujejo s tem, kaj gre lahko narobe. (točka 6)

4. Samozavesti ne enačijo z aroganco.

5. Ne bojijo se kritik in konfliktov. Kritiko, tudi zavrnitev sprejmejo, ne da bi postali defenzivni, saj tudi v teh stvareh odkrijejo pozitivne plati. V konfliktu ne žalijo, temveč dajo drugim priložnost, da povedo svoje mnenje ter skušajo doseči kompromis.

6. Ni jih strah neuspeha. Če je nekdo samozavesten, ne pomeni, da mu ne more spodleteti. Prav tako ne pomeni, da je vedno vesel in nasmejan, da nikoli ne podvomi (točka 2). Samozavestni ljudje še kako dobro vedo, da jim lahko spodleti, a si tega ne očitajo. Znajo nadzorovati čustva in se iz napak učijo.

7. Ne sprejemajo vedno drznih odločitev. Morda si samozavestne ljudi predstavljate kot izredno pogumne, ljudi, ki vedno sprejemajo drzne odločitve in delajo nore stvari. Ne, delajo tudi majhne korake.

8. Ne verjamejo vsemu, kar preberejo na družbenih omrežjih. Nihče nima popolnega zakona, sanjske kariere in življenja brez napak. Vsakdo kdaj podvomi, ima slab dan, se spre …

9. Vedo, da v življenju ni treba biti popoln. Perfekcionizem lahko pravzaprav prispeva k nizki samozavesti. Takšen način razmišljanja prepreči, da bi ukrepali in delali stvari, ki jih cenite. Zakaj? Ker čakate na popoln trenutek, popoln dan, popolno leto ... Popolnost, ki je ni.

10. Ne bojijo se novega. Ker vedo, da napake in padci pripomorejo k osebni rasti.

11. Ne osredotočajo se zgolj nase. Morda se sliši  kontradiktorno, toda bolj samozavesti se manj osredotočajo nase. Na kakšen način? Preprost primer: kaj se vam podi po glavi, ko sami vstopite v prostor, poln ljudi? Da vas vsi gledajo, le kaj si mislijo, da ste izpadli popoln bedak, da ste v obleki videti prav trapasto?

12. Ne dovolijo, da bi jim drugi določali cilje. Nihče vam ne more reči, da je določena stvar edina dobra za vas, boljša ali najpomembnejša. Seveda je potrebno imeti veliko moči, da ne sledite pričakovnajem družbe. Pri tem vsekakor niso nujne velike poteze. Lahko gre tudi preprosto za to, da zmorete reči: Ne, ta trenutek to ni zame, imam drugačne načrte.

Vir: Psichology Today

Preverite še:

 

Značke: samozavest