7 nasvetov, kako živeti po svoji vesti in se požvižgati na to, kaj si drugi mislijo o vas

7 nasvetov, kako živeti po svoji vesti in se požvižgati na to, kaj si drugi mislijo o vas (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2019

Vsi smo pač samo ljudje z veliko dobrimi lastnostmi in seveda tudi z napakami. Vsem se nam dogajajo neprijetne stvari in kdaj se tudi nehote zamerimo. A v življenju nam bo veliko lažje, če se ne obremenjujemo preveč z mnenjem drugih in živimo po svoji vesti.

Ste kar ste!

Prav veliko ne morete vplivati na to, kaj si drugi mislijo o vas in zakaj bi se potem s tem sploh ukvarjali. Slavni igralec Anthony Hopkins je v nekem intervjuju povedal: "Moja filozofija je - ni moja stvar, kaj si drugi mislijo o meni, sem kar sem in delam kar pač delam. Ne pričakujem ničesar in sprejmem vse, kar se mi ponudi. Če tako razmišljam, je življenje mnogo lažje." Ko vas bo naslednjič skrbelo, kaj si drugi mislijo o vas, se spomnite, da je bolje, da se brigate za bolj pomembne stvari v življenju kot je mnenje drugih.

Zamotite se

Praktično vsi imamo v življenju težavna obdobja zaradi katerih se počutimo ranljivi in nesamozavestni. V takšnih trenutkih se ne smete prepustiti malodušju in se obremenjevati s tem, v kakšni luči vas vidi okolica - znanci, sorodniki, sodelavci - ampak se morate zamotiti s stvarmi, ki bodo blagodejno vplivale na vaše počutje in samozavest.

Na primer: pojdite na telovadbo, skuhajte novo jed, rešujte križanke in sudoku, pojdite na klepetavi sprehod v naravo s prijateljico, preberite dobro knjigo.

Pogovorite se s strokovnjakom

Če mislite, da tega ne morete sami prebroditi in vas to zelo obremenjuje, je ena od možnosti tudi pogovor strokovnjakom. Začudeni boste, kaj vam bo prineslo samo nekaj obiskov pri kakšnem terapevtu ali svetovalcu, saj imajo odgovore na veliko vprašanj. Včasih pomaga že, da vas nekdo le posluša in ne obsoja in ne ocenjuje.

Pustite da gre mimo

Drugi si bodo mislili o vas kar si bodo želeli, tako da pustite, da gre to mimo vas ali kot pravi stara modrost – pustite času, da zaceli rane. Vedite da bo v naslednjih dneh bolje in se boste s tem manj obremenjevali, počasi pa boste na vse skupaj pozabili.

Meditirajte

Joga in vse vrste meditacije so odlična stvar, da odmislite na svoje težave na primer z nesramno in obrekljivo sestrično ali vzvišeno taščo, saj se boste osredotočili samo na eno stvar, pri jogi recimo na dihanje. To vas bo sprostilo, pomirilo in spravilo v boljšo voljo.

Pomagajte drugim

Z majhnimi dobrimi deli, ko boste komu »odnesli rit« ali kako drugače pomagali, se bo povečala vaša samozavest. Posledično se boste manj obremenjevali s tem, kaj si sosedova Micka misli o vas, saj veste, da ste naredili nekaj dobrega.

Imejte se radi

Imejte se radi, skrbite zase in se nagradite ter se pustite tudi razvajati. Pazite, da dovolj spite, kvalitetno jejte, seksajte, telovadite ali kako drugače gibajte. Pripravite si sproščujočo vročo kopel s svečami, poglejte si film, ki vas bo nasmejal, … Uživajte življenje in pozabite na nesramnosti.

Preberite še: Zakaj morate vsaj enkrat na leto, na počitnice z mamo?   ali 4 načini za preganjanje anksioznosti.