7 znakov, ki razkrijejo, da oseba ni mentalno močna – ima le velik EGO

7 znakov, ki razkrijejo, da oseba ni mentalno močna – ima le velik EGO (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2022

Obstajajo razlike med mentalno močjo in egom. Vendar ljudje pogosto prav to dvoje zamenjujejo, piše terapevtka Amy Morin in avtorica knjige 13 stvari, ki jih mentalno močni ljudje ne počnejo. 

Pri velikem egu gre za aroganco, ne za samozaupanje. Velik ego je pogosto le oklep, ki ščiti krhko samozavest. Kar velik ego zagotovo ne pomeni, je velika mentalna trdnost. 

A kako veš, da gre pri ljudeh, s katerimi se srečuješ, za le prevelik ego?

Terapevtka našteva sedem lastnosti, ki lahko to razkrijejo: 

1.

Oseba noče prositi za pomoč, navzven kaže samozavest in daje vtis, da ve več kot vsi drugi. Mentalno močni ljudje lahko priznajo, da nimajo vseh odgovorov, pravi terapevtka. 

2.

Oseba (si) ne bo priznala šibkosti in ranljivosti. Za nobeno ceno. Če obstaja možnost, da bi se razkrila šibka točka, se takšni situaciji takoj izogne. Medtem ko mentalno močni sprejmejo tudi svoje šibke točke in pogosto delajo na njih. 

3.

Neuspeh pri tej osebi ni opcija. Velik ego pogosto vodi do tega, da oseba verjame, da ji ne more spodleteti. Mentalno močna oseba se zaveda, da obstaja možnost za neuspeh – in je dovolj močna, da se z njim tudi spopade. 

4.

Oseba skriva svoje napake. Te so neprijetne za vsakogar, toda osebo z velikim egom to boli veliko bolj. Zato veliko energije porabi za skrivanje svojih napak. Mentalno močna oseba se iz lastnih napak uči. 

5.

Oseba se ne želi vdati. Če popusti ali obupa, si to razlaga kot veliko šibkost. Mentalno močni ljudje bodo spoznali, da včasih nima smisla vztrajati in da se je od stvari, ki niso dobre zanje, bolje distancirati. 

6.

Oseba se močno osredotoča na to, kaj si drugi mislijo. Za takšne skrbi porabi veliko časa in energije – storila bi tudi vse, da bi bila cenjena, pa čeprav na račun lastnih vrednost. Mentalno močni želijo živeti v skladu s svojimi vrednotami, tudi če njihove odločitve niso vedno vsem po godu. 

7.

Oseba zanika bolečino. Pretvarjala se bo, da se je stvari ne dotaknejo in ne bo pokazala ali priznala, da je žalostna, prizadeta ali prestrašena. Toda čustvena bolečina ni znak šibkosti, je dokaz, da ste človek, tega se zelo dobro zaveda mentalno močna oseba.

Prirejeno po: Business Insider, Amy Morin

Preverite še:
TAKŠNEGA vedenja ne boste videli v zdravem odnosu!
Ali pa:
Po tem, ko je med njima zavrelo: TO je mama Luke Dončića pred vsemi sporočila sinu! (FOTO)