Bolečina prevare

Bolečina prevare (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 5. 2013

Bolečina prevare je velika in občutek imate, da se vam je sesul svet in da ni smisla v življenju. Trpljenje, ker je zveza razpadla, je neopisljiva, najbolj pa boli, ko čutite krivdo, ki je razžirajoča in grenka.

Kadar se dve odrasli osebi zavestno odločita, da gresta v partnerski odnos, se s tem zavežeta tudi zvestobi in spoštovanju. To pomeni, da sta drug drugemu edina (razen v primerih parov, ki se dogovorijo drugače). Da je njun intimni prostor samo njun in da ne dopuščata vdorov vanj.

Par v odnosu bo težave in ovire razreševal skupaj, v intimi, iskrenosti in prizadevnosti, da se težave razrešijo in ovire premostijo. Če čutita, da so te prevelike in pretežke, se razideta.

Kadar pa nekdo v paru postane na voljo nekomu tretjemu, ki zadovolji potrebe in želje, ki jih partner ali partnerka ni, razpade tudi intimni prostor in vse tisto, kar sta skupaj gradila.

Najtežje pri vsej stvari je, da prevarani izgubi zaupanje, ki ga nato ponovno dolgo gradi, ali pa drugemu ne zaupa nikoli več.

Poleg tega prevarani čuti globoke občutke manjvrednosti, nevrednosti in zamenjanosti, saj ga je partner zamenjal z nekom, ki je boljši od njega (vsaj tako on to doživlja). Sprašuje se, kaj ima tisti drugi, česar on nima, v čem je boljši, kaj je na njem privlačnejšega. In ta občutek manjvrednosti in zamenjanosti boli.

Kaj se zgodi, ko prevarani občuti krivdo

To, da vi čutite krivdo, ker ste se premalo trudili za odnos, ne opravičuje varanja. Za to ni opravičila. Verjamem, da bi radi čas zavrteli nazaj in se potrudili veliko bolj, kot ste se v tistih trenutkih, a žal tega ne morete storiti.

Partner se je sam odločil, da v vajino intimo povabi tretjo osebo, v prostor, kjer ni prostora za tri, in s tem tvegal veliko, celo odnos. On je tisti, ki je prestopil mejo intime in se podal v prevaro, ne vi. Za to ne morete biti odgovorni vi, ampak le on.

Verjetno si prisegate, da boste v bodoče z naslednjimi partnerji ravnali drugače, da boste bolj pozorni in boste bolje negovali odnos, vendar je v vaši stiski bistveno to, da začutite sebe, svojo žalost, ki se skriva pod manjvrednostjo in zamenjanostjo, ki jo je prevara prebudila.

Idealiziranje partnerja, ki vas je prevaral, je posledica samoobtoževanja, da ste se vi premalo potrudili za vajin odnos.

V tej zgodbi sebe vidite kot osebo, ki je posredno kriva za dejanje prevare, morda celo vzrok, ker imate občutek, da ste premalo vlagali v odnos. Vendar to ni res, niste vzrok prevare, kvečjemu ste bili odgovorni za odnos.

Ker se zapletate v zgodbo samoobtoževanja in krivde, vidite sebe kot črno ovco, partnerja pa kot idealnega, čeprav, gledano z realnimi očmi, se je on zavestno odločil za prevaro. Zavestno je tvegal tudi to, da lahko razpade vajina zveza in da bosta oba prizadeta.

Verjamem da je bolečina prevare velika, da imate občutek, da se vam je sesul svet, da ni smisla v življenju, da čutite krivdo, ki je razžirajoča in grenka.

Zato ostanite močni in poskušajte poskrbeti zase v čustvenem smislu, da bolečini podate roko, kajti v njeni globini boste spoznali tudi, da ste oseba, vredna ljubezni brez občutkov manjvrednosti in zamenjanosti, ampak z občutki spoštovanja, ljubljenosti, iskrenosti in zvestobe. Tako boste sebi dokazali, kako zelo se cenite in spoštujete. Resnično.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije v reviji Lisa