Kako šolarja motivirati za učenje

13. 9. 2015
Deli
Motivacija za učenje

Ni se lahko vsak dan spraviti k učenju. Kako otroka po počitnicah spet pripraviti, da ga bodo zanimale šolske torbe, in predvsem, kako ga naučiti delovnih navad?

Zanimivo, da triletniki in štiriletniki nikoli ne nehajo spraševati, vse jih zanima. Zakaj je žoga okrogla, zakaj očka nima več las, kako to, da je soseda tako debela, kako nastanejo otroci, zakaj ptički čivkajo ... Ja, sploh ne vemo več, od kod bi povlekli vse odgovore.

A takoj, ko otroci vstopijo v šolo, jih ne zanima nič več oziroma jih ne zanima tisto, kar se morajo učiti v šoli. No, saj se hecamo, malo pa jih že zanima, sploh če jih za vse skupaj tudi navdušimo.

Torej, kako otroka motivirati, da se bo bolje, raje in brez vsakodnevnih 'vojn' učil?

Razumevanje

Učenje na pamet brez zanimivega gradiva, zabavnih primerov se zdi dolgočasno in nesmiselno.

Naučite otroka, da se začne spraševati, zakaj je nekaj tako, kot je, kako je do tega prišlo, saj mora v vsem skupaj najti neki smisel. Pokažite mu, kako si bo pomagal s primeri iz vsakdanjega življenja. Če se uči o svojem kraju, pojdite z njim na sprehod in mu v živo pokažite znamenitosti. Če se uči o cvetlicah, obiščite cvetličarno ali pa pojdite na travnik.

Poslušanje

Zelo pogosto starši delajo napako, da otroka na vsakem koraku ali pri vsaki besedi popravljajo ter mu delijo nasvete. Komu pa to ne bi šlo na živce?

Otroci se morajo sami naučiti reševati svoje težave, ni jim treba pomagati pri vsaki nalogi, z njimi ustvarjati vsakega plakata ali ustne naloge.

Otroka raje poslušajte, saj boste videli, da veliko več ve in zna, kot mislite. Poskusite oceniti, kaj zmore sam in kdaj mu morate priskočiti na pomoč.

Čas za druženje

Zelo pomembno je, da otroci vsakodnevno uživajo v družbi in pozornosti staršev. Otrok zmore seveda kup stvari opraviti sam, a vseeno vedno potrebuje tudi starševsko pozornost.

Če mu ne boste posvečali dovolj pozornosti, se lahko zgodi, da bo začel dobivati slabe ocene le zato, da bi pritegnil vašo pozornost. Najdite čas za druženje brez kritike in izpraševanja.

Kako doseči zdrave delovne navade?

Z delovnimi navadami se nihče ni rodil. Res je, da so nekateri otroci bolj skrbni kot drugi, a delovne navade lahko počasi in z doslednostjo pridobi prav vsak.

Pomagajte otroku, da razdeli svoj čas, kdaj se bo učil in kdaj igral ali gledal risanke. Navada vsakodnevnega učenja pomaga, da otrok vzdržuje svojo uspešnost v šoli in da se mu nenadoma ne nagrmadi preveč snovi.

Primeri vlečejo bolj od besed

Otroci, ki se radi učijo, navadno živijo v družinah, kjer se ceni znanje, kjer starši dopustijo veliko vprašanj, različna mišljenja in razprave, v katerih lahko tudi najmlajši zagovarjajo svoje mnenje. Predvsem pa otroci radi vidijo, da jih starši in vsi odrasli jemljejo resno.

Starši morajo otroke kdaj tudi malo prisiliti, da sami najdejo odgovore na določena vprašanja in probleme. Torej, ustvarite dom, kjer bo otrok vedel, zakaj potrebuje vse to znanje.

Namignite otroku, kako naj si pomaga

Otroka je treba naučiti, da sam rešuje svoje težave. Če je na primer vaša deklica sprta s svojo najboljšo prijateljico, nikar ne urejajte spora, ampak naj ga reši kar sama. Lahko pa ji seveda namignete, kako naj reši prepir.

Prevelika pričakovanja frustrirajo otroke

Otroci, ki jih starši ne znajo nikoli pohvaliti in jim ob vsaki štirici očitajo, češ zakaj niso dobili petice, bodo ali postali perfekcionisti ali pa jih bo vse skupaj zamorilo do te mere, da bo za njih učenje in šola postalo prava nočna mora.

Otroci, ki ne zmorejo zadovoljiti velikih pričakovanj staršev, velikokrat raje obupajo, saj že vnaprej razmišljajo o tem, da ne bodo zmogli doseči najboljšega.

Seveda to ne pomeni, da morate biti z vsem zadovoljni in da od svojih otrok ne smete veliko pričakovati. Za otroke je najbolje, ko so pričakovanja usklajena z njihovimi sposobnostmi.

Šola ni vse v življenju

Pogosta napaka staršev je tudi, da dajo šoli prevelik pomen. Ves pogovor o šoli se vrti okoli oceni in učenja. Vendar pa se v šoli dogaja še toliko bolj zanimivih stvari: druženje s prijatelji, prve ljubezni, odnosi z učitelji, zanimive in dolgočasne ure … Pa seveda sila pomembno vprašanje, kaj je bilo za kosilo. Dobre ocene vendar niso jamstvo, da je v šoli vse v redu.

Spodbujajte, spoštujte, navijajte...

Rešite se slabe navade, da ves čas le kritizirate. Saj ste verjetno že slišali pregovor, da lepa beseda lepo mesto najde. Torej začnite hvaliti, spodbujati, morda vam bo otrok svojo hvaležnost vračal tudi v obliki bolj pridnega učenja.

Spustite vzklike, kot so: O bog, kako si neumna! ali pa Vklopi možgane ... Dajte otroku možnost, da pokaže, koliko je sposoben. Če mu tisti trenutek nekaj ne gre v glavo, naj se malo odpočije in spet poskusi nekaj ur pozneje, ko bo spočit in dobre volje.

Odgovornost za učenje in šolo prepustite otroku

Postopno odgovornost za šolo in učenje prepustite otroku, saj je vendar on šolar, in ne vi. Naj začne sam pripravljati šolsko torbo, skrbeti za domače naloge, sam naj si izposoja knjige iz knjižnice ...

Že v prvem in drugem razredu je večina otrok povsem sposobnih, da si sami pripravijo torbo. Zelo pomembno je, da starš ve, da otrok hodi v šolo zaradi sebe, in ne zaradi njega.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren