Kako reči "NE" brez slabe vesti (nasveti terapevta)

Kako reči "NE" brez slabe vesti (nasveti terapevta) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2022

Se tudi vam dogaja, da drugim s težavo rečete "ne"? Preverite, kako si v takih situacijah lahko pomagate!

Odkrijte izvor krivde

Ugotovite, zakaj vam je tako težko reči "ne". Imate pretirano potrebo, da bi ugajali drugim? Od kod ta potreba izvira? Je tako samo v določenih odnosih ali situacijah? Katerih in kdaj? Postavljajte si čim več vprašanj, odgovore pa si beležite, saj boste tako lažje ugotovili, od kod izvira vaša slaba vest.

Nehajte se primerjati z drugimi

Pomembno je, da se prenehate primerjati z drugimi. Vsak človek je drugačen in če drugi nečemu rečejo "ja", to še ne pomeni, da morate enako reagirati tudi vi. S tem, ko se primerjate, je več možnosti, da boste svoja dejanja prilagodili željam drugih in ne lastnim željam.

Naučite se skrbeti zase

S tem, ko se naučite skrbeti zase, tudi lažje ugotovite, kako ravnati skladno s svojimi potrebami. S skrbjo zase se naučite postavljati sebe na prvo mesto in si nuditi vse, kar sicer iščete pri drugih.

Zavedajte se širše slike

Ko nekoga zavrnete, lahko včasih druga oseba zelo burno reagira, zaradi česar imate še slabšo vest. Distancirajte se od situacije ter nanjo poglejte čim bolj objektivno; reakcija drugih ljudi je odraz njihovega notranjega stanja in ni vaša odgovornost. Vaša odgovornost je, da poskrbite zase.

Bodite odločni in vadite

To, da znate reči "ne", je veščina. Zavedno vadite zavrniti druge takrat, ko to začutite. Ob tem bodite pozorni na svoje občutke in si jih zabeležite. Večkrat, kot rečete "ne", lažje je.

Odpuščajte sebi

Celo življenje se učimo in rastemo. Tudi, ko vam gre že zelo dobro, se zna zgoditi, da se vam kdaj zalomi. Takrat je pomembno, da odpustite sami sebi, v situaciji poiščete lekcijo in greste naprej.

Prirejeno po YourTango