Kdo sem? O moških in ženskih vlogah

Kdo sem? O moških in ženskih vlogah (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 5. 2014 Vir: Lisa

Moške in ženske vloge so se dodobra premešale. Ne vemo dobro, kaj je naša naloga, kdo kaj dela in zakaj.

Očetje in mame niso več prepričani o tem, ali pravilno vzgajajo. Kakšni vzgojni in občečloveški prijemi so potrebni, da iz majhnega otroka odraste čustveno zdrav in kompetenten posameznik? Mislim, da kar vsi malce skupaj tavamo v temi.

Ženske od moških nezavedno, velikokrat pa tudi zavestno, pričakujemo, da bodo pazili na nas, da bomo varne ob njih, da jih bomo lahko spoštovale, hkrati pa od njih zahtevamo, da enako delujejo kot me. To pač ni možno.

In ker moški običajno ne razumejo, kaj od njih pričakujemo in želimo, so posledično tudi sami zmedeni in negotovi v svoji moški koži, saj si prek nesporazumov in prepirov dokazujeta, kdo ima bolj prav. Ženska misli in se odloča, kot naj bi se njen moški, ta pa prepušča 'moške' odločitve partnerici, v smislu 'ma, naj bo po njeno, da bo le mir v bajti'. In tako je ženska prisiljena igrati tudi vlogo avtoritete, ki bi jo v družini tradicionalno moral prevzeti moški.

Socialne vloge so se zelo premešale ...

Zdi se mi, da nihče več dobro ne ve, kaj je njegova naloga v partnerstvu. Ženska zmore vsa dela, ki so včasih bila tradicionalno moška, pravzaprav se vedno bolj kaže, da moškega ne potrebuje. Če pa se že pokaže potreba, da je na primer treba po hiši kaj postoriti, pokliče profesionalnega mojstra, da odpravi napako ali reši situacijo.

Moški postajajo od ženske vse bolj odvisni, skorajda ne upajo po moško udariti po mizi in odločno urediti kakšne zadeve. Bojijo se odziva svoje partnerice ali pa se enostavno umaknejo, bodisi nazaj k mami, v katero od odvisnosti ali pa v delo. S tem povzročijo, da so zelo malo doma, torej so spet celotno gospodinjstvo, družinska in vzgojna skrb na ženski. In tako se gremo začarani krog.

Meni osebno se te zamenjane in zamešane vloge zdijo tragične. Prepričana sem, da polnokrvne in inteligentne ženske želijo ob sebi imeti samozavestnega moškega, ki se zaveda svoje vrednosti in ki zna z ljubeznijo, spoštljivim odnosom, pa vseeno odločno, zagovarjati svoje mnenje. Ki ne beži pred odgovornostjo in zna zavarovati svojo žensko. Ki je skrben in zavzet oče in seveda popoln in predan ljubimec. Ki zna poslušati in odločiti. Moški, ki ga ženska spoštuje.

Čustveno zdrav moški pa želi imeti ob sebi žensko, ki zna biti nežna in skrbna, obenem pa samostojna in takšna, ki ne sodi in ne krivi njega za vse, kar gre narobe. Ki zna zaupati in obenem postaviti mejo. Potrebuje žensko, ki se zaveda svoje lepote in unikatne osebnosti in obenem mu zna ponuditi topel objem in razumevanje. Ki daje in ki zna vzeti z ljubeznijo. Ki uporabi razum in ne manipulira s čustvi. Ženska, za katero bo moški vse naredil, da jo osreči. Ko bo njegova ženska srečna, bo srečen on.

Ravnokar razmišljate o tem, kar ste prebrali in si mislite: "Tale Melita je pa res čudna ... Le kje živi!" saj imate iz realnega življenja izkušnje, ki vam potrjujejo ravno nasprotno.

Ampak jaz seveda vedno pravim, tudi tokrat, da smo ženske in moški pod kožo vsi krvavi in če bi se vsakdo od nas zavedal, katero vlogo zna in zmore igrati z vso odgovornostjo, bi bilo mnogo manj prepirov in rivalskega tekmovanja med partnerjema ter dokazovanja, kdo ima bolj prav. To je brez zveze, samo energijo, čas in ljubezen uničuje.

Spoštujta različnost svojih osebnosti. Potrudita se. In igrico Kdo bo koga kar danes in zdaj prekinite.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok